Gazete Vatan Logo

Çatalhöyük yalanı

Arkeolog James Mellaart’ın Çatalhöyük’te bulduğunu, ‘çok önemli keşif’ olduğunu iddia ettiği duvar yazısı ve çizimleri kendisi yapmış

Çatalhöyük yalanı

LiveScience’ın haberine göre, Türkiye’de kazı çalışmaları yapan arkeolog James Mellaart ölmeden önce, Afyon Beyköy’deki antik Yunan dönemi araştırmalarına ilişkin bazı bulgularının kendisi öldükten sonra yay İsviçreli jeoarkeolog Zangger’den istedi. Zangger de Mellaart’ın Londra’daki dairesinde ondan kalanlar üzerinde bir araştırma yaptı. Zangger’ün iddiasına göre dairede Melleart’ın Çatalhöyük’te keşfettiğini iddia ettiği duvar resimlerinin çizimleriyle kazkiltaşı parçaları da buldu.

Zangger’in ifadelerine göre Mellaart’ın anlattığı bazı duvar resimleri sadece çizimlerden oluşuyordu ve gerçek fotoğraflar içermiyordu.

İntikam mı?

Bunların arasında Çatalhöyük’te patlayan bir volkanı tasvir eden duvar resmi de var. Zangger’e göre Çatalhöyük duvar resimlerinden kaç tanesinin sahte olduğu belirsiz.

Zangger konu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: Mellaart yayınlanan gerçekler, yayınlanmamış veri ve hayal gücünün bir karışımını oluşturdu. Bunları ayırt etmek neredeyse imkansız. Hala yaşamak için yarım yüzyılı vardı. Bu süre zarfında, giderek hayali bir dünyaya girmiş gibi görünüyor. Belki de meslektaşlarını bu alanda yanıltarak misillemeyi istemişti.

Haberin Devamı