Gazete Vatan Logo

Çarklar 3. çeyrekte hızlandı!

Üçüncü çeyrek büyümesi için olumlu sinyaller geldi

Yılın ilk yarısında yavaşlayan sanayinin çarkları, Temmuz’da hızlandı. Sanayi üretimi beklentileri aşarak yüzde 4.6 arttı. Üçüncü çeyrek büyümesi için olumlu sinyaller geldi.

Ekonomik büyümenin ana göstergesi sanayi üretimi Temmuz’da beklentileri aştı. Veriler üçüncü çeyrek büyümesi için olumlu sinyaller verdi.

TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 0.9, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda artışın yüzde 3.45, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeksteki aylık artışın yüzde 0.75 olması bekleniyordu.

İmalat sanayi % 6.2 arttı

Sanayinin alt sektörlerinde Temmuz’da bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.5 arttı. Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.3 düştü, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.2 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi sektörü endeksi yüzde 1.6 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

3. çeyrekte yüksek büyüme

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, “Sermaye ve ara malı imalatındaki toparlanmalar çok belirgin. Yatırımlar açısından olumlu. Gelen rakam 2013 için yüzde 4 beklentimizle uyumlu, yatırımlardaki toparlanma da olumlu fakat yanıltıcı olmamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Altınsaç, şunları kaydetti: “Üçüncü çeyrekte bu yılın muhtemelen en yüksek büyümesini görüyor olacağız. Rakamlardaki artış bu yılın büyümesi açısından olumlu fakat bu veriler eşzamanlı yani öncü gösterge niteliğinde değil. Dolayısıyla üçüncü çeyrek büyümesi açısından olumlu fakat 2014’e ilişkin öncü göstergeler ekonominin tekrar zayıflayacağına işaret ediyor.”

Altınsaç, 2014’te büyümede şu anki öncü göstergeler çerçevesinde yüzde 2-2.5’lara doğru bir çekilmenin olası olduğunu söyledi.

İhracatta çift haneli artış pozitif etkiledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretim endeksinin 3. çeyreğe iyi başladığını belirterek, “Ağustos ve Eylül verisi de böyle gelirse 3. çeyrek büyümesi beklenenden iyi gelebilir” açıklamasını yaptı.

Sanayi üretimindeki artışın piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu vurgulayan Çağlayan, Temmuz ayında Türkiye’nin altın dışı ihracatında da ciddi artış olduğunu söyledi. Çift haneli ihracat artışının sanayi üretim endeksindeki artışta önemli etkisinin olduğunu belirten Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Avrupa’daki göreceli iyileşme ile bölgeye ihracatımızda beklentilerin üzerinde iyileşme görüyoruz. Türkiye’de hâlâ iç talebin zayıf olduğu dönemdeyiz. Bu bir süre daha devam edecek. Dış konjonktürdeki bozulma da buna zemin hazırlıyor. O nedenle bu yıl sanayi üretimimizde de önceki yıllardaki performansın gerisindeyiz. Böyle bir dönemde Temmuz sanayi üretiminin iyi gelmesi sevindirici.”

TOPARLANMA SÜRECEK

Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, “Temmuz verileri daha sıkı dış finansman koşullarına bağlı olarak aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olan üçüncü çeyrek büyümesi için olumlu karşılıyoruz. Bu risklere karşın yıl sonuna kadar ekonomik aktivitede toparlanmanın muhtemelen daha düşük oranlarla da olsa devam etmesini bekliyoruz. İkinci çeyrekte GSYH’nin yüzde 3.5 büyümesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ikinci çeyrek GSYH verisini bugün açıklayacak. GSYH’nin 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.5 büyümesi bekleniyor.

Büyümenin ikinci yarıya sarkacağını biliyorduk

Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye dünyada yaşanan tüm bu belirsizliklere rağmen yoluna emin adımlarla devam ediyor” dedi. Sanayi üretiminin Temmuz ayında beklentilerin üzerinde arttığını vurgulayan Bakan Ergün, şöyle devam etti:

“Sanayi üretiminde yılın ikinci çeyreğinde başlayan ivmelenme üçüncü çeyrekte de devam ediyor. Sanayi üretimindeki bu artışlar tüm sektörlere yansıyacak. Çünkü sanayi üretimi ülkedeki tüm sektörleri ayağa kaldıran, onlara öncülük eden sektördür. 2013 için öngörülerimizi oluştururken, ekonominin hem iç talep hem de dış taleple büyüyeceğimizi düşünmüş ve bunu beyan etmiştik. Fakat büyümenin dünyada yaşanan çalkantılar nedeniyle yılın ikinci yarısına doğru sarkacağını, dolayısıyla büyümeyle ilgili endişelerin yersiz olduğunu, gelişmelerin panik havası yaratacak sapmalara işaret etmediği belirtmiştik. Gelen veriler bu düşüncelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.”

Haberin Devamı