Gazete Vatan Logo

Çanakkale 20 kez sallandı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde büyüklükleri 1.6 ve 4.1 arasında değişen depremler heyecan yarattı. Uzmanlar birbiri ardına 20 kez meydana gelen deprem konusunda farklı görüşler bildirdi.

Çanakkale 20 kez sallandı

Kandilli Rasathanesi verilerine göre sabah 6:42’de 3.5 ve 3.7 şiddetindeki depremlerle başlayan hareketlilik 10:21’ e kadar sürdü. Depremlerin en büyüğü 4.1 olarak ölçüldü. Deprembilimciler Marmara Bölgesi’ndeki hareketliliği şöyle değerlendirdi.

Marmara için normal

Kuzey Anadolu Fayı bütün Marmara’yı ana faylar ve tali faylarla bir elin parmakları gibi sarıyor diyen Prof Dr. Haluk Eyidoğan sürekli deprem üreten bölgeyi değerlendirdi: ‘’2006 ve 2010 arasındaki dört yıllık deprem faaliyetini incelediğimiz bir projede 1’den büyük 5290 deprem kaydettik Marmara’da. Onun için Çanakkale’deki depremler normal depremlerdir. Kimse şu tarihte deprem olur ya da şu tarihe kadar deprem olmaz diyemez. Bugün İstanbul 1999’dan daha güvenli değil. Depremin zamanını değil asıl bunu sorgulamamız lazım’’

Yorumlamak zor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Özden, Ege Denizi’nde meydana gelen 4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, “Daha önce de 2013 ve 2014’te Ege Denizi’nin kuzeyinde depremler oldu. Kuzeydeki depremleri yorumlamak nispeten daha kolay çünkü birisi Ganos Fayı’nın devamıydı, birisi de karadan gelen Bozcaada açıklarındaki segment olarak gözüküyordu. Bunu tanımlamak çok da kolay değil. Bir deprem hareketliliği var ama büyüklükleri giderek düşüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşaret yok

Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği yerin dışında Yalova’nın önüne kadar 30-40 kadar küçük deprem oluştuğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, sismolojik olarak beklenen olası Marmara depreminin, 250 yıl önceki depreme bakıldığında 1, 2, 5, 10 yıl gibi yakınlığını gösterdiğini belirterek, “Bizim için sismolojik yakınlık bu. Bunu söylesek ‘Deprem Yakın’ diye başlık atılır. Bu da yanlış. Depremi önceden belirleme konusu var. Çalışan istasyonlarımız var. Herhangi büyük bir depremi işaret eden veriler bugüne kadar yok. Ama küçük depremler olabiliyor” dedi.