Bu seçimin asıl yıldızı Mustafa Sarıgül olacak

Haberin Devamı


Pazar günü sandığa gideceğiz, en geç ertesi sabah kimin ne oy aldığı, kimin seçilip kimin mağlubiyeti tattığı ortaya çıkacak. Seçim sonuçlarına göre herkes kendine göre değerlendirip “başarı öyküleri” anlatmaya çalışacak. Sonuçlar ne olursa olsun birçok partide belki iktidar partisinde bile kaçınılmaz çatışmalar yaşanmaya başlanacak.

Ancak, bu seçimlerden en kârlı çıkacak kişi bana göre Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül olacaktır.

Hiç kuşkusuz söyleyebilirim ki, Sarıgül seçimden sonra mutlaka ve mutlaka bir ilgi ve cazibe alanı yaratacaktır etrafında. Artık seçime sadece üç gün kaldığı ve Sarıgül’ün belki de rekor oyla seçimi kazanacağı ortaya çıktığı için yazmakta bir sakınca görmüyorum: Sarıgül Şişli’nin başında 5 yıl daha kalmayacaktır.

Seçimlerde ister AKP zafer kazansın, ister kısmî bir yenilgiye uğrasın, AKP dışı siyasette bir yeniden yapılanma gündeme gelecektir, çünkü bu bir zorunluluk.

Bu yeniden yapılanmanın başını da Mustafa Sarıgül’ün çekeceğini söylemek bana göre yanlış değil. Çünkü bir tarafta seçim zaferi diğer yanda Şişli dışında yaratılmış geniş bir ilgi ve sevgi çemberi var.

Mustafa Sarıgül için “Seçimden sonra DSP’nin başına geçer” tahminleri yapılıyor. Ben bu kanıda değilim. Sarıgül DSP’nin başı için oynamaz bile. Belki belki CHP’yi bir kere daha denemek ister, ama Sarıgül’ün yeni bir yapılanma ile yeni bir siyasi parti kuracağını tahmin ediyorum.

Ve eğer Sarıgül çevre faktörü ile hırsa kapılmayıp, Türkiye’yi kucaklayabilecek bir yapılanmanın sinyallerini verebilirse arkasına çok güçlü bir destek de alabilir.

Şişli’de seçmen konumunda çok sayıda tanıdığım var. Hepsi de biliyor ki bu seçim Sarıgül’ün Şişli’deki son seçimi. Şişli halkının önemli bir bölümü “Oylarımızı Sarıgül’e yeniden yapılanmanın mimarı olması için güle güle demek için vereceğiz” diyor.

Kısacası Şişli halkı Sarıgül’süz bir Şişli için şimdiden hazır bile...

*****



AKP yüzde kaç alırsa ne olur?

Pazar günü yapacağımız yerel seçimlerden sonra pazartesi günü farklı bir Türkiye’ye uyanacağız. Seçim sonuçları ne olursa olsun, yaratacağı etki siyasette, iş dünyasında, medyada ve doğal olarak toplumda ciddi tartışma ve değişimlere neden olacaktır. Burada önemli olan iktidar partisinin alacağı oy oranıdır. Çok kısaca özetleyeyim.

YÜZDE 50 VE ÜSTÜ: İktidar gücüne güç katmış olarak içte ve dışta engin bir davranış özgürlüğü şansı ve hakkı bulacaktır. Zaten bir güç zehirlenmesi yaşayan AKP, aldığı bu gücü, bana göre, iyiden çok kötüye kullanma yolunu seçecektir. Rakip tanımayacağı gibi tehlikeli ya da potansiyel tehlikeli gördüğü her hedefi “hizaya getirmek” değil “imha etmek” isteyecektir. Anayasa’nın tümden değiştirilmesi için çalışma başlar,

YÜZDE 44-47 ARASI: Bu oran AKP’nin gücünü perçinleyecektir. Bu oranın etkisi yüzde 50’nin efektine benzer bir etki yaratır. Erdoğan’ın iktidar gücünü kötüye kullanma ihtimali yine çok yüksek olacaktır. Anayasa’da kısmen değişiklik için ittifak arayışına gidilir.

YÜZDE 40- 44 ARASI: Biraz oy kaybetmişlik duygusu “güç zehirlenmesi” faktörüne az da olsa fren yaptırtabilir. Rakipleri “imha etme” yerine yeniden eski güç kazanılıncaya kadar askıya alınabilir. “Diz çöktürme” ve “biat ettirme” planları devreye sokulabilir. Az da olsa oy kaybetmiş AKP iktidarının eli bazı dış ilişkilerde zayıflayabilir. “Dik duruş” havaları biraz sönebilir. Anayasa değişikliği için muhalefetin görüşü sorulmaya başlanır.

YÜZDE 36-39 ARASI: AKP’de ciddi bir panik başlar. Erken seçim seslerinin kesilmesi için öncelikle milletvekillerinin birlik ve beraberliğinin önemi anlatılmaya başlanır. Rakiplere yönelik “imha” planından tamamen vazgeçildiği gibi “hizaya getirme, diz çöktürme, biat ettirme” hevesleri bile rafa kaldırılır. Genel seçimde daha ağır bir kazaya uğramamak için piyasaya tekrar “hoşgörü ve birlikte yaşama” sloganları sürülür.

YÜZDE 36’NIN ALTI: AKP için daha büyük bir felâket olamaz. Büyük ihtimalle parti sarsılır. Partideki SP, MHP, ANAP, DP ve CHP kökenli olanlar asıl yerlerine dönmek için harekete geçebilir. Bu da önümüzdeki yıl yapılması muhtemel bir erken seçime yol açabilir.

*****


Beşiktaş’ta müthiş yarış

Hâkim inanç Beşiktaş’ta CHP adayı İsmail Ünal’ın kazanacağı yönünde. Ama Ünal’ın rakipleri DSP adına seçime giren Ayfer Atay ve MHP adayı Cennet Süzer müthiş bir sürpriz hazırlığında.

Şimdi konu şu: Bir süredir, AKP’ye yakın bazı gazetelerde Beşiktaş Belediye Bakanı İsmail Ünal hakkında bazı yolsuzluk iddiaları yayınlanıyor. Haberlerde İçişleri Bakanlığı da göreve çağrılarak “Bu başkan hemen görevden alınmalı” deniyor.

DSP ve MHP’nin üzerinde durduğu bu. DSP’liler “CHP Başkanı başında hata yaptı, Ünal aday yapılmamalıydı, bu durumda gerekeni biz seçimde yapacağız” diyor. Ancak burada kafaları karıştıran “Bu durumda aradan ya AKP’nin sosyete adayı çıkarsa” sorusu. MHP ise konuya daha farklı yaklaşıyor. Önceki gün MHP’nin adayı Cennet Süzer ziyarete geldi. Süzer “Benim koltuk merakım yok. Kazanma şansım olmayabilir. Ama önemli olan partimizin oyunu yükseltmek, meclise çok sayıda üye sokmak, Seçilmesi daha muhtemel olan İsmail Ünal’a bir ders vermeliyiz” dedi. Bu arada oylar bölünmesin diye başkanlıkta İsmail Ünal’a ama Belediye Meclisi seçiminde başka partilere oy vereceğini söyleyen CHP’liler de var. Beşiktaş’ta şöyle bir durum doğabilir. İsmail Ünal seçilir, ama Belediye Meclisi’nde azınlıkta kalır. Bu da elini kolunu bağlar. Hatta Meclis “güvensizlik oyu” vererek başkanı düşürebilir bile.

DİĞER YENİ YAZILAR