Gazete Vatan Logo

Cami kapatmaya fırsat kolluyor

Türkiye karşıtı Avusturya Başbakanı Kurz, başkent Viyana’daki bir camide düzenlenen Çanakkale Savaşı’nı anma etkinliğini gerekçe göstererek, bahsi geçen caminin kapatılması için harekete geçti

Cami kapatmaya fırsat kolluyor

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Avrupa Türk İslam Birliği’ne (ATİB) bağlı bir camide, 2016 yılında düzenlenen Çanakkale Savaşı’nı anma etkinliği, Başbakan Sebastian Kurz’un Müslüman karşıtı tutumuna malzeme oldu. Olay haftalık çıkan ‘Falter’ adlı gazetenin etkinlikte çekilen fotoğrafları son sayısında yayınlamasıyla patlak verdi. Fotoğraflarda, Çanakkale Savaşı’nda ölen askerleri canlandıran üniformalı çocukların yerde yattıkları ve üzerilerinin Türk bayraklarıyla örtüldüğü görülüyor. Haberin duyulmasının ardından başta Başbakan Kurz olmak üzere, sağcı pek çok politikacı etkinliğe tepki gösterdi. Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri olan Kurz, söz konusu olayın Avusturya’da yeri olmadığını ve (böyle bir olaya) asla müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi. Avusturya yasalarına göre etkinliğin sergilendiği caminin kapatılmasının dahi söz konusu olabileceğinin altını çizen Kurz, ayrıca Sosyal Demokrat Partili (SPÖ) Viyana Belediyesi’nin Müslüman derneklerine sağlanan devlet yardımları konusunda ‘daha katı olması gerektiğini’ kaydetti.

Haberin Devamı

Partinin Viyana Eyalet Teşkilatı Başkanı Gernot Blümel de, din işlerinden sorumlu Kültür Dairesi’ne olayla ilgili detaylı bir soruşturma başlatılması yönünde talimat verdiğini açıkladı.

ATİB ise yaptığı açıklamada, ‘son derece büyük bir talihsizlik’ olarak nitelendirdiği oyunun bitmesinin dahi beklenmeden iptal edildiğini ve konuya ilişkin çok yönlü bir inceleme başlatıldığını duyurdu. Geçen hafta Almanya’da Çanakkale Savaşı’nın yıldönümü sebebiyle düzenlenen benzer bir etkinlik de tepkilere yol açmıştı.