Gazete Vatan Logo

Part-time çalışanların yıllık izin hakkı nasıldır?

Kısmi süreli ya da part-time çalışanlar, yıllık izin haklarının ne kadar olduğunu ve bunu ne şekilde kullanabileceklerini merak ediyor. İşte detaylar...

Part-time çalışanların yıllık izin hakkı nasıldır?

Yıllık izin hakkı konusu, çalışanlar için oldukça önemli. Herkes izne çıkabileceği süreleri ve bu konuda başka ne gibi yan hakları olduğunu merak ediyor. Peki kısmi süreli çalışanların yıllık izin hakları nasıl işliyor?

PART-TİME ÇALIŞANLARIN YILLIK İZİN HAKLARI NASILDIR?

Yıllık izin, işveren tarafından kullandırılması zorunlu bir hak ve parçalara bölünebilse de tek seferde 10 günden az kullandırılması yasak.

İşyerinde 1 yıldan 5 yıla kadar çalışmış işçi 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar çalışmış işçi 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışmış işçi 26 gün yıllık izne hak kazanır. Bu durum part-time çalışanlar için de geçerlidir. Onlar da yıllık izin hakkı için en az 1 yıllık kıdeme sahip olmalıdır. İzin süreleri de aynı diğer çalışanlar gibi kıdeme bağlı olarak aynı ölçüde artacaktır. Part-time çalışan bir işçi, normalde çalıştığı günlerde izin yaparak toplam işe gelmediği günler kadar yıllık izne çıkmış sayılır. Örneğin haftanın 3 günü çalışan bir işçi, pazartesi, salı ve çarşamba günleri çalışıyorsa, 14 gün izne çıktığında bu 14 gün içinde bu günlere denk gelen zamanlarda çalışmayacaktır.

Haberin Devamı