Gazete Vatan Logo

Buz ile AVM’lerde tanıştılar Dünya hokey şampiyonu oldular

IIHF Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası’nda mücadele eden Türkiye, 3’üncü klasmanda şampiyon oldu ve dünya klasmanında bir üst tur olan II. Division’a çıktı. Yaş ortalaması 23 olan şampiyon millilerle buluştuk ve onlardan imkansızı nasıl başardıklarını dinledik

Buz ile AVM’lerde tanıştılar Dünya hokey şampiyonu oldular

Bu bir başarı hikayesi... Buz hokeyi ile geç tanışmış bir ülkenin çocuklarının sıfırdan bir takım var ederek dünya buz hokeyi şampiyonluğuna giden sürecin hikayesi.. Takımın yaş ortalaması 23, belki de dünya spor tarihindeki en genç A Milli takım. Başta Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Bülent Akay’ın ve takımın tecrübeli teknik direktörü Deniz İnce’nin bu gençlere inanmasıyla başlıyor bu süreç.. İnce şöyle anlatıyor şampiyonluğu, “Bu çocuklar buzla AVM’lerde tanıştı ama dünya şampiyonu oldular. Türkiye’de 5 adet buz pisti 900 lisanslı buz hokeycimiz var. ABD’de 2 bin 500’ün üzerinde buz pisti var, 2.5 milyona yakın lisanslı sporcu var. 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da 60 bin lisanslı sporcu var. Biz adeta iğne ile kuyu kazdık ve en başarılı çocukları bir araya getirdik. İnandılar, milli formayı vücutlarının bir parçası yaptılar ve şampiyon oldular...”

"Türkiye’de 900 lisanslı buz hokeyi sporcusu, altı farklı ligdeki 69 takım ve 26 kulüpte oynuyor."

Sporcu sayısı çok az iğneyle kuyu kazıyoruz

Haberin Devamı

Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu aldığı puanlara ve başarılara göre ülkeleri sıralıyor. Zor rakipler ve daha kötü rakipleri gruplara ayırıyor. Türkiye Buz Hokeyi A Milli Takımı 3’üncü klasmanda yer alıyor. Kanada, Rusya, ABD gibi ülkeler “Top 16”yı oluşturuyor. Federasyon Başkanı Bülent Akay, klasmanları şöyle anlatıyor, “Top 16 dışında buz hokeyinde birinci, ikinci ve üçüncü gruplar yer alıyor. Biz üçüncü gruptaydık, bir üst gruba çıktık. Şimdi ikinci grupta zorlu rakipler bizi bekliyor.” Akay’a futbol kadar neden popüler bir spor değil buz hokeyi diye soruyorum, “Nedeni çok açık, bu spor yalnızca beş şehirde yapılıyor; Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Erzurum. Bu başarı inanın çok zor şartlarda sağlandı. Tesis yok denecek kadar az. Sporcu sayısı az. Okullarda sporcu seçme, yetenek taraması gibi şeyler yapmamız mümkün olmuyor. Çünkü oralarda buz pisti yok. Ancak bize gelenleri kazandırabiliyoruz. İki yıl içerisinde buz pisti sayısı 18’e yükselecek. O zaman Türkiye’yi kimse tutamaz, birinci gruba rahatlıkla çıkarız” diyor.

Haberin Devamı

4 yaş

Dört yaşından itibaren çocuklar buza çıkabilir. Beş şehirdeki AVM’lerdeki küçük buz pistlerinde hobi amaçlı kayılabiliyor, aynı zamanda ufak kurslar da düzenleniyor.

Hedef 50 pist

Federasyon Başkanı Bülent Akay, Türkiye’de 20 ilde yaklaşık 50 buz pisti, özellikle Ankara, İstanbul gibi büyükşehirler en az altı tane buz pisti olmalı. Bu durumda 10-12 yıl içerisinde birinci gruba çıkabiliriz.’’

Bu bir savaşcı sporu, bizler de gladyotörüz

Yavuz Karakoç

Kız arkadaşına maçtan sonra evlenme teklif etti

Milli sporculardan 27 yaşındaki Yavuz Karakoç, şampiyonluk mutluluğunu evlenme teklifi yaparak taçlandırdı. Tüm sporcular diz çökerken, mikrofonu alan Yavuz kız arkadaşı Melek Dalbaş‘a evlenme teklifi etti. Kız arkadaşını takımın yanına getiren milli sporcu, Melek’in önünde diz çökerek, cebindeki yüzüğü çıkardı. Karakoç bu anı şöyle anlattı, “Normalde süper ligte yapacaktım teklifi ama spontane gelişti bu. Şampiyon olunca biraz tereddüt ettim çünkü mağlup olan karşı tarafta da üzgün arkadaşlarımız vardı. Yine de öncesinde anneme ‘sen yüzüğü salona getir’ dedim. Maç bitti bittikten sonra herkes, ‘haydi şimdi tam zamanı teklif et Yavuz’ diye beni gaza getirdiler ve teklifi tüm Türkiye’nin önünde ettim, çok romantik bir andı. Şimdi sırada düğünümüz var..”

Haberin Devamı

Barış Coşkun

Forvetler maç, defans ise şampiyonluk kazandırır

20’li yaşlarda Galeria’daki buz pistinde hokeye başladım. Profesyonel olarak 6-7 yıldır hokey oynuyorum. Defanstayım. İlk pakı biz karışıyoruz çok fazla darbe alıp darbe artıyoruz. Forvetler maç kazandırır, defans şampiyonluk getirir. Buz hokeyi tam bizim ülkemize layık bir spor bu, buz pistini savaş alanı olarak düşünün. Son ana kadar fethedilmiyor o saha, her şey var bu sporda. Üzerimizde korumalar var 15-20 kilo ağırlığında, son sürhat kayıyorum, darbe alıp darbe atıyoruz. Bir gladyatör oyunu gibi, tam erkek sporu.

Tolga Bozacı

Dünya şampiyonuyum ama metrobüse biniyorum

Milli Takımın 18 yaşındaki file bekçisi. Belki de en zor görev onun. Kocaeli’nde ynarken Zeyinburnu Büyükşehir Belediyesi’ne transfer olmuş. Bozacı profesyonelliğe adım attıktan sonra para kazanmaya başladığını ve okul masraflarını da karşıladığını belirtiyor. ‘’Dünya şampiyonu takımın kalecisi ne kadar kazanıyor” sonuma, “Futbolcu kadar olmasa da kazanıyorum. Yılda 20 bin TL’ye yakın gelirim var. Ama hala dolmuşa, metrobüse biniyorum.’’ Bir kalecinin penaltı anındaki hissettiklerini ise şöyle özetliyor, “Takım bana güveniyor tabii ki. Çünkü ben kurtaracağım o penaltıyı. Maçın kaderi de benim elimde oluyor. Bu zamana kadar 50’den fazla kurtarmışımdır” diyor.

Haberin Devamı

Hakan Salt

16’lık gol kralı

Henüz 16 yaşında, takımın forveti ve en genç oyuncusu. Abisi de aynı takımda oynuyor. Son turnuvada rakip kaleye iki gol atmış. Salt 16 yaşında olmasına rağmen mücadelenin ve sertliğin eksik olmadığı bu sporda başarıyla kariyer merdivenlerini tırmanıyor. Şaka yollu “Abin mi torpil yaptı“ diye soruyorum, “Olur mu böyle bir şey abi diyor, bu milli takım, ay yıldızlı formada torpil olmaz. Ben yedi sene önce bu spora başladım. Şimdi hedefim ABD’ye gitmek. Eğitimim aksıyor ancak beraber yürütüyorum..’’ Salt, gol atma hissini de şöyle anlatıyor, “Goller bireysel değil takım oyunuyla geliyor. Takımın paslarıyla sonuca gidiyorum. Yoruluyoruz. Ama gol atmak yorgunluğumu unutturuyor.”

Deniz İnce (Buz Hokeyi Milli Takımı Teknik Direktörü)

Erzurum’dan iyi buz hokeyci çıkıyor

Kaç yıldır takımın başındasınız?

15 sene milli takım kaptanlığı yaptık. Son dört senedir de takımın başındayım.

Bu başarı ne ifade ediyor? Türkler pek bilmiyor...

Biz bu sene ikinci klasmanda oynamayı hak ettik. Çok önemli bir şey, mesela aynı grupta yer aldığımız Güney Afrika’da 60 senedir oynanıyor. İlk defa galibiyet aldık onlara karşı. Dışarıdan bilmeyenler için de güzel bir araç oldu. Şampiyonluğun en büyük başarısı sesimizi duyurabilmek olacaktır.

Peki bu çocukları nasıl seçtiniz, nasıl bu noktaya geldiniz?

Özel bir grup bu çocuklar. Benim için en önemli kriterlerden biri karakterdi. Pes etmeyen, takım ruhunun önemini bilen bir grupla başarıyı yakaladık. Bu sporda hırs ve güç önemli. Mücadele çok yüksek. A milli düzeyde son 25 yılda kurulmuş en genç takım. Hedefimiz şimdi çıktığımız grupta madalya kazanmak. Önümüzdeki beş senede de iyi rekabet eden bir takım oluşturmak.

Sporcu seçimi sizi zorluyor mu?

Tabii ki zorluyor.

Hangi ilden iyi buz hokeycisi çıkıyor?

Erzurum’dakiler iyi diyebilirim. İklimsel avantajı da var. Buza alışıklar.

Nasıl motive ettiniz çocukları?

Biraz duygusal bir insanımdır. Tek motivasyonum, üstlerindeki formaların hakkını vermeleriydi. Anın farkına varmalarını sağladım.