Gazete Vatan Logo

Büyük korku hortladı EBOLA!

Büyük korku hortladı EBOLA!

Batı Afrika’da yıl başından beri 729 ölüme yol açan Ebola salgını kontrolden çıktı. Sierra Leone olağanüstü hal ilan etti. Asker ev ev hasta arayacak. Karantina gündemde. Bölge liderleri kriz toplantısı yapacak.

Batı Afrika’da yıl başında patlak veren ve bugüne kadar görülenlerin en büyüğü olan Ebola salgını, başta Afrika olmak üzere dünya genelinde paniğe yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) açıklamasına göre şu ana kadar rapor edilen 1300 vakadan 729’u ölümle sonuçlandı.

Uzmanlar, hastalığın şu ana kadar Liberya, Sierra Leone ve Gine’de görüldüğünü belirtirken, virüsün Batı Afrika’ya oradan da Afrika geneline yayılmasından endişe duyuluyor.

Olağanüstü hal

Salgın nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen Sierra Leone’de eğitime süresiz ara verilirken, kamu çalışanlarına da zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları talimatı verildi.

Sierra Leone Devlet Başkanı Ernest Bai Koruma, hastalığın yayılmasını önlemek için atılacak adımları belirlemek üzere bugün Liberya ve Gine liderleriyle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

O da kurban

Sierra Leone’de Ebola’ya karşı mücadeleyi yürüten önde gelen doktorlardan Şeyh Ömer Han da, virüsten dolayı hayatını kaybeden kişiler arasında yer alıyor. Hükümet yetkililerince ‘milli kahraman’ olarak nitelenen Han’ın ölümü, yerel kamuoyunda endişeye yol açmıştı.

DSÖ: Uçuşlar devam edebilir

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), DSÖ’nün Ebola salgını nedeniyle seyahat kısıtlaması ya da sınırların kapatılmasını tavsiye etmediğini açıkladı. IATA ayrıca, bir Ebola hastanın uçması durumunda diğer yolcular için düşük risk teşkil ettiğini belirtti.

Yüzde 90

Uzmanlar, virüsün bulaştığı kişilerde ölüm oranının yüzde 60’la 90 arasında olduğunu söylüyor.

Amerikalı doktora bulaştı

Hastalığın bulaştığı kişiler arasında, ABD merkezli yardım derneği Samaritan’s Purse için gönüllü olarak Liberya’da çalışan Kent Brantly isimli ABD’li doktor da bulunuyor. Halen karantina altında tutulan Brantly’nin yanı sıra yine ABD vatandaşı olan misyoner Nancy Writebol’un da virüsü kaptığı belirtiliyor. Geçen hafta Liberya’da çalışan ABD’li Patrick Sawyer da Ebola nedeniyle hayatını kaybetmiş, Sawyer’ın kız kardeşi de birkaç gün sonra ölmüştü.

Haberin Devamı