Gazete Vatan Logo

Büyük ikramiyenin 9 katını unuttuk!

10 yılda şans oyunlarında alınmayan ve bankalarda unutulan paraların toplam tutarı, yılbaşı büyük ikramiyesinin yaklaşık 9 katı olan 436.5 milyon liraya ulaştı.

Türkiye’de son 10 yılda şans oyunlarında alınmayan ikramiyeler ve bankalarda unutulan paraların toplam tutarı, milli piyango yılbaşı çekilişinin büyük ikramiyesi olan 50 milyon liranın yaklaşık 9 katı olan 436.5 milyon lirayı buldu. Özelleştirme sürecinde son aşamaya gelinen şans oyunu faaliyetlerinden 2013’de 1 milyar 37.4 milyon lira kamuya kaynak olarak aktarıldı. 2004-2013 yılları arasında aktarılan kaynak 8 milyar 43.6 milyon lira olarak hesaplandı.

İşin ilginç yanı, zengin olma hayalleriyle şans oyunlarını deneyenlerin, biletlerine ya da kuponlarına dikkatli bakmamaları nedeniyle 10 yılda 342 milyon lira tutarında ikramiyeyi, oyunları düzenleyen kuruluşlara bırakması oldu. 2013’te 44.5 milyon lira tahsil edilmezken, bunun 17.1 milyon lirasını Piyango, 9.4 milyon lirasını Sayısal Loto, 8.6 milyon lirasını Süper Loto ikramiyeleri oluşturdu.

Vatandaşların dikkatsizlikten para kaybı şans oyunlarıyla sınırlı değil. Unutkan banka mudilerinin de 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarında 36 milyon 323 bin dolar, yani Merkez Bankası’nınCuma kapanış kuru ile 94.5 milyon lirası bulunuyor.

Haberin Devamı

Alınmayan paralar ne oluyor?

Milli Piyango biletlerinde ikramiyelerin alınması için talihlilere 1 yıllık süre tanınıyor. 1 yıl içinde tahsil edilmeyen ikramiyeler, otomatik olarak kamu payına dahil oluyor. Bu kapsamda ikramiyeler Maliye Bakanlığı Merkez Saymanlığı’na gönderiliyor. İlgili yasaya göre, Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na aktarılmak üzere ödenek konuluyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yıllık bütçesine ödenek ayrılırken de bu paylar dikkate alınıyor. Bankalarda ise, 10 yıl aranmayan hesaplar zaman aşımına tabi oluyor ve TMSF’ye devrediliyor.