Gazete Vatan Logo

Büyük ikramiye devlete vurdu 2. 7 milyar dolar

Milli Piyango ihalesine en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay ortaklığı verdi. Talih Kuşu’nu 10 yıl işletecek olan grup, yeni oyunlar sunacak, internetten oynatacak.

Milli Piyango ihalesine rekor teklif geldi. Beklentilerin üzerinde gelen teklifle devletin başına adeta talih kuşu kondu. Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 755 milyon dolar artı KDV’yle Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi. İhaleye 2 milyar dolarlık teklifin gelmesi bekleniyordu. Milli Piyango, Türkiye’nin dördüncü büyük özelleştirmesi oldu.

Özelleştirme İdaresi’nde ihalenin nihai pazarlık görüşmesinde, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. İlk elemesiz turda verilen en yüksek teklif 2 milyar 222 milyon dolar olurken, ikinci elemesiz turun ardından 3 firmayla açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 2 milyar 350 milyon dolar, artırım aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Ahlatcı ile yarıştı

Haberin Devamı

Bu turda ilk çekilen Turkish Lottery Holding B.V olurken, açık arttırma Net Şans-Hitay OGG ve ERG-Ahlatcı OGG arasında devam etti. Açık artırmanın 40’ıncı turunda, Net Şans-Hitay OGG’nin 2 milyar 755 milyon dolar teklif vermesinin ardından ERG-Ahlatcı OGG ihaleden çekildi. Böylece yaklaşık 1 saat 10 dakika süren ihalede, en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolarla Net Şans-Hitay OGG vermiş oldu. Konsorsiyuma Amerikalı çözüm ortağı Scientific Games destek verecek.

Haftanın 7 günü çekiliş olacak

Net Şans-Hitay OGG, 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak. Net Şans-Hitay, satış hasılatının yüzde 40 ila 59’unu ikramiye olarak dağıtacak. Grup, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunların yanı sıra yeni oyunlar da sunabilecek. Haftanın 7 günü oyun oynanabilecek. Grup, bilet, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara, Süper Loto, Hemen-Kazan’ın yanı sıra yeni ürünlerle satış gelirlerini artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

İnternet ve cep’le oyun oynatacak

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup CFO’su Orlando Kalumenos, Milli Piyango’yu yurtiçinde daha atkif hale getirmek için yüksek teknoloji kullanacaklarını belirterek, “Milli Piyango’nun mevcut değerlerini korumak ve zenginleştirmek, var olan altyapıyı daha yüksek seviyelere getirmek ve mevcut bayi ağını daha da güçlendirip yaygınlaştırmak için yatırımlar yapacağız. Teknolojiyi kullanarak internet ve mobil cihazlara da uygun daha iyi hizmet sunacağız. Mevcut sisteme yeni oyunlar dahil edeceğiz” dedi.

1.6 milyar $’ı peşin ödemek zorunda

Milli Piyango ihalesini kazanan Net Şans-Hitay OGG, 2 milyar 755 milyon doların KDV tutarı olan 495 milyon doları peşin ödemek zorunda. Konsorsiyum ihale bedelinin yüzde 40’ını peşin, geri kalan kısmı 3 yıllık vadede ödeyebilecek. Bu da Net Şans-Hitay OGG’nin yaklaşık 1.6 milyar dolar ödemesi anlamına geliyor.

1.1 milyar dolar değerlendi

Milli Piyango görücüye ilk Mayıs 2009’da çıktı. Ancak beklenen rakam gelmeyince ihale iptal edildi. 1 milyar 622 milyon dolarlık başlangıç fiyatını ihaleye katılanlar arttırmadı.

Haberin Devamı

2006’da İddaa’yı sattı Bilyoner’in % 50 ortağı

1958 yılında İstanbul’da doğan Emin Hitay, ilk şirketini tekstil sektöründe kurdu ve bu alanda 8 yıl faaliyet gösterdi. 1988’de eski ortağı ile birlikte Exim A.Ş.’yi kuran Hitay, Exim’de, Otomatik Tanıma ve Veri Toplama (OT/VT) alanında, Türkiye’de Barkod, RF/DC teknolojileriyle çok sayıda çözüm ve uygulamayı ilk kez hayata geçirdi. 2006’da, İddaa’daki hisselerini Intralot’a satan Hitay, 7 şirketi ortağına devredip Teknoloji Holding’in de aralarında olduğu 4 şirketi aldı. Hitay, 2007’de Planet’i Fransa Ingenico’ya sattı. 2009’da Arena Faktoring’i kurdu ve tüm kuruluşlarını Hitay Yatırım Holding şemsiyesi altında topladı. 2010 yılı Ekim ayında Türkiye’nin ilk online pazar araştırma şirketi olan DORinsight’ı kurdu.

Hitay Yatırım Holding’in Türkiye’nin ilk elektronik şans oyunları platformu olan Bilyoner’de yüzde 50 ortaklığı devam ediyor.

Haberin Devamı

Krizde alabora oldu son anda batmadan çıktı

1945 yılında Rize’de doğan Besim Tibuk, 1964 yılında tercüman rehber olarak turizm sektörüne girdi. 1974’te tercüman rehberlerini örgütleyerek Net Turizm’i kurdu. Ekonomik krizlerde darbe alan Net Holding, bir dönem borçları nedeniyle bankalardan yeni kredi alamadı. Grup, yaklaşık 90 milyon dolarlık borcu nedeniyle 2004 yılında borç yapılandırma programı İstanbul Yaklaşımı’na alındı. Net Holding, borç yükünden Milas’taki dev projesine ortak bularak kurtuldu. Siyasetle de aktif olan Tibuk, 1994’te Liberal Demokrat Parti’yi (LDP) kurdu. Tibuk, 1995 ve 2002 seçimlerinde LDP’nin düşük oy alması sebebiyle 2002’de genel başkanlıktan istifa edip siyaseti bıraktı.