Gazete Vatan Logo

Bursa otomotiv şehri oldu

Tekstil ile özdeşleşen Bursa'nın artık bir otomotiv şehri haline geldiği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptırdığı 250 büyük firma araştırmasıyla bir kez daha ispatlandı

2003 yılında bir milyar dolarlık ihracatı ve 2 katrilyonluk cirosuyla Oyak Renault Otomotiv Fabrikası, Bursa'nın en büyüğü ünvanını kazandı. İlk 250 arasındaki 56 otomotiv firmasının 7 katrilyon ciro ve 2.5 milyar dolar ciro gerçekleştirdiğini belirten Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, 87 tekstil firmasının ise 4.5 katrilyon ciro ve 1 milyar 296 milyon ihracat kaydettiğini bildirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celal Sönmez, 7'cisi yapılan araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 250 firmanın ciro toplamının 16,5 katrilyon lira, karlarının 1 katrilyon, ihracat toplamının 4.5 milyar dolar ve istihdam ettikleri kişi sayısının 88 bin 169 olduğunu açıklayan Celal Sönmez, son 7 yılda 250 büyük firmanın ihracatının yüzde 270 arttığını bildirdi.

BURSA OTOMOTİV ŞEHRİ OLDU
Otomotiv, ana ve yan sanayinde ihracatın yüzde 840 arttığını, tekstildeki ihracatın yüzde 130 artış kaydettiğini ifade eden Celal Sönmez, "Otomotiv sanayinin 1997 yılında ihracattaki payı yüzde 18 iken bugün yüzde 56'yı aşmış durumdadır. İstihdam açısından bakıldığında 1997 yılında çalışan sayısı 15 bin iken bu sayı 2003 yılında 23 bin 419 olmuştur. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan sayısı 35 binden 40 bine çıkmıştır. Otomotiv çok hızlı büyüyor. Ancak tekstil sektöründe Bursa, diğer kentlere göre yine zirvede. Bursa tekstil şehriydi, şimdi o ünvana otomotivi de ilave ediyoruz" diye konuştu.

"TEMKİNLİ İYİMSERLİK SÖZKONUSU"
Piyasalarda istihdam açısından önemli sıkıntılar olduğunun altını çizen Celal Sönmez, "Sağladığı istihdam açısından tekstil ve konfeksiyon sanayi birinciliğini koruyor. Ciro ve ihracat açısından tekstil sektörü başta. Çalışan sayısı son 7 yıllık dönemde 76 bin 943'ten 88 bin 112'ye çıkmış. Ancak istihdamdaki artış yüzde 14.5'te kaldı. Ekonomideki istihdamsız büyüme olgusu burada da karşımıza çıkıyor. İstihdamsız büyüme olmaz. Ben işadamlarımıza, turizm, gıda, tarım,hayvancılık ve inşaat gibi sektörlere yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Halen temkinli bir iyimserlik sözkonusu. İç piyasa canlandığında ve istihdam arttığında dış ticaret açığı azaldığında tam iyimser olacağız" şeklinde konuştu.

'HÜKÜMET İYİ YOLDA'
Herşeye rağmen, enflasyonun düşmesi, ihracatın artması, AB yolunda yapılan çalışmaların Türkiye'nin yıldızını parlattığını anlatan Celal Sönmez, "Reel faizlerin ve enflasyonun düştüğünü inkar edemeyiz. Ancak tek sıkıntı istihdam ve dış ticaret açığı. Avrupa Birliği'nden tarih alan ve istihdam sorununu çözerek insanlarının yüzünü güldüren Türkiye'nin önüne kimse geçemez. Ama halen temkinli iyimserliğimiz devam ediyor. İç piyasa canlandığında, istihdam arttığında iyimserlik de artacak. İstihdamsız büyüme insanları mutlu etmiyor. Ayrıca dış etkenler de önemli. Kimse, AB konusunda ne olacağını, dünya şartlarının nasıl gelişeceğini kestiremiyor. Haberler negatif olursa bir karamsarlık havası eser" diye konuştu.

BURSA'NIN 10 BÜYÜK FİRMASI
Celal Sönmez tarafından açıklanan listeye göre, cirosuna göre ilk 10 firmayı şunlar oluşturdu:
"- Oyak Renault Otomobil Fabrikası AŞ
- Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ
- Yeşim Satış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları AŞ
- Bosh Sanayi ve Ticaret AŞ
- Korteks Mensucakt Sanayi ve Ticaret AŞ
- TEDAŞ TürkiyeElektrik Dağıtım AŞ
- Yeşim Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ
- Tat Konserve Sanayi AŞ
- Borçelik Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ
- Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi AŞ".

Haberin Devamı