Gazete Vatan Logo

Bu oturuşa yasak geliyor

Daha önce Türkiye’de de kadınların gündeme getirdiği toplu taşıma araçlarındaki tacizkâr oturma şekli İspanya’da yasaklanıyor.

Bu oturuşa yasak geliyor

Metro ve diğer toplu taşıma araçlarında ‘yayılarak oturanlar’ özellikle kadınları rahatsız ederken, İspanyol siyasetçiler bu şekilde oturmayı yasaklamaya hazırlanıyor. Erkeklerin tacizkâr oturma şekli (Manspreading-erkek yayılmacılığı) ülkede uzun süredir tartışma konusuydu. Bir grup kadın aktivistin imza kampanyasını dikkate alan sol tabanlı partiler, başkent Madrid’teki metro ve tren seferlerinde ‘yayılarak oturmayı’ yasaklamak için bir yasa tasarısı hazırlıyor.

Dünyada sorun

2015’te New York metrosunda bacağını ayırarak oturan 2 erkek, ‘başkasının hakkını gasp’ ve ‘rahatsızlık’ suçundan gözaltına alınmıştı. İlk olarak Twitter’da kullanılan ‘erkek yayılmacılığı’ terimi, New York şehri metrolarının başlattığı poster kampanyası sonrasında manşetlere taşınmıştı. Kampanyanın başlamasından itibaren kadınlardan gelen şikayetlerin yüzde 12 oranında azaldığı belirtilmişti. Kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan biri olan toplu taşıma araçlarında ‘erkek yayılmacılığı’na karşı birçok ülkede kampanyalar yürütülüyor. Sorunla mücadele için Türkiye de ‘Bacağını topla’ adıyla bir kampanya başlatılmıştı.

Haberin Devamı