Gazete Vatan Logo

Bu maddeyi içeren kremlere dikkat!

Kozmetik firmalarının ürünlerinde çok kullanılıyor

Dünyanın önde gelen kozmetik firmalarının ürünlerinde kullandığı ‘Methylisothiazolinone’ adlı maddenin egzama ve alerjik reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük temizlik ve kozmetik markalarının başı ‘Methylisothiazolinone’ (MI) adı verilen ve ciltte egzamaya neden olan kimyasal bir maddeyle dertte. İngiltere’de dermatologlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre aralarında Nivea, Fairy gibi markalarının da bulunduğu çok sayıda firmaya ait kişisel bakım ve ev temizliği ürünlerinin ciltte alerjik reaksiyonlara neden olduğu ortaya çıktı. Yapılan çalışmada, bu ürünleri kullanan 12 yetişkinden birinde egzama görüldü. Aynı şekilde her beş çocuktan birinin vücudu da bu ürünlere aynı reaksiyonu gösterdi.

MI adı verilen kimyasal, ürünlerde bakteri ve mayalanmayı önlemek için kullanılıyor. Araştırma ekibinden Dr. John McFadden ‘MI güveli ve zehirli olmayan bir madde. Ama yasalar sayesinde maddenin kullanım dozu yüksek tutuluyor. Zararı da bu veriyor” dedi.

‘Kullanmayın’ çağrısı

Kozmetik markalarına henüz yasal bir engel olmasa da bu maddeyi kullanmayı kesmeleri çağrısında bulunan Dr. McFadden, şu bilgileri verdi: “ MI içeren maddeler 2005 tarihinden itibaren yasallaştı ama çalışmalarımız sonucunda yasaklanmasının gerektiği ortaya çıktı.”

Ciltte alerjiye neden olan ürünler arasında Nivea Daily Essentials face wipes, Clarins Extra-Firming Day Cream, L’oreal Revitallift Laser Renew gibi markalar yer alıyor.

Haberin Devamı