Gazete Vatan Logo

Bu güzellikleri etkileyecek iki projeye yargıdan fren

Doğa harikası Manavgat Şelalesi ile Istaranca Ormanları’nın kaderini etkileyecek projeler için alınan “ÇED gerekli değildir” raporları mahkemeden döndü. Her ikisi için de “ÇED gereklidir” kararı verildi

Bu güzellikleri etkileyecek iki projeye yargıdan fren

Antalya’nın Akseki ilçesi Sinanhoca Mahallesi’nde başlayıp büyük bölümü İbradı sınırlarında, planlanan ‘Sinanhoca Regülatör ve HES’ projesi için verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptaline yönelik Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. 7 bilim adamından oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaparak, nisan ayında raporunu açıkladı. Raporda, projenin ÇED raporunun çevresel etkiler, biyoçeşitlilik, ekolojik yapı, ekosisteme ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatine varıldığı açıklandı. Bunun üzerine Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, bahsi geçen bölge için verilen “ÇED olumlu” raporunu iptal etti ve “ÇED gereklidir” kararı verildi. İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, mahkeme kararını çok önemli bir gelişme ve netice olarak değerlendirdi. Başkan Küçükkuru, “Bu karar çevrecilere yapılan baskılar, ölümlere varan önemli bir süreçte çıktı. Türkiye’de hakimler var demek ki bunun bilincine varmış hakimlerimiz ve çok sevindim” dedi.

Kalker ocağına ret

Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı, Istranca Ormanları’nın içindeki Soğucak Köyü yakınlarına yapılması planlanan ve kalker ocağı için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) gerekli değildir’ yönünde aldığı karara karşı köylülerin açtığı dava da sonuçlandı. Edirne İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurup, ‘ÇED gereklidir’ kararı verdi. Kırklareli Valiliği’nin temyiz başvurusu üzerinde Danıştay 14’üncü Hukuk Dairesi, Edirne İdare Mahkemesi’nin kararını oy birliği ile onayıp, söz konusu davada üstün kamu yararının dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı