Gazete Vatan Logo

Bu fiyat tarifesi isyan ettirir!

Raporu göstermeyen yandı

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yerleşim yeri dışına ticari taksi, tarifeli uçak, uçak ambulans veya helikopter ambulans gibi araçlarla çıkarılması halinde bu kişilerden normal taşıt ile seyahat edememe gerekçeleri ve taşıt tipinin belirtildiği sağlık kurulu raporu istenecek. Eğer kişi bu raporu ibraz edemezse, uçak ambulans ücretleri turbo prop motorlu ambulans uçağı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına KDV hariç 2 bin TL, jet motorlu ambulans uçağı için KDV hariç 3 bin 500 TL, yurt dışı uçuşlar için 4 bin TL, helikopter ambulans ücreti olarak ise KDV hariç bin 500 TL ödemek zorunda kalacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile sağlık yardımları SGK tarafından karşılanan ve kapsam maddesinde tanımlanan kişilerin, Kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinden yararlanma esas ve usulleri ile bu hizmetlere ilişkin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen Kurumca ödenecek bedellerin bildirilmesi amaçlanıyor. Tebliğ, genel sağlık sigortasından yararlandırılan kişilerin tamamını kapsıyor.

10 GÜN İÇİNDE TEKRAR HASTANEYE GİDEN 5 TL DAHA ÖDEYECEK

Tebliğ’de ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım paylarına ilişkin düzenlemelere de yer verildi. Buna göre, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacak. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesi nedeniyle uygulanacak katılım payı tutarları ise şöyle:

“İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 5 TL
Özel sağlık hizmeti sunucularında 12 TL.”
İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayeneler için öngörülen katılım payı kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklardan, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden tahsil edilecek.
Özel sağlık hizmeti sunucularında yapılan muayeneler için öngörülen katılım payı ise, kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için ayakta hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı sağlık hizmeti sunucusunca, “Yeşil alan muayenesi” sonucunda oluşan katılım ise eczanelerce kişilerden tahsil edilecek.
Öte yandan, birinci basamak sağlık kuruluşları muayeneleri, Kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı sağlık hizmet sunucusuna yapılan başvurularda, hastadan alınacak ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı tutarları 5 TL artırılarak tahsil edilecek.

İLAÇ VE KATILIM PAYLARI

Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerden yüzde 10, diğer kişilerden yüzde 20 oranında katılım payı alınacak.

Ayrıca her bir reçete için 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı alınacak. Enjektabl formlar ile serum, beslenme ürünleri ve majistraller için kutu sayısına bakılmaksızın her bir kalem bir kutu olarak değerlendirilecek.

PROTEZLERDEN ALINACAK KATILIM PAYLARI

Vücut dışı protez ve ortezlerden görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden ve sağlık raporunda hayati öneme haiz olduğu belirtilmeyen diğer protezler ve ortezlerden katılım payı alınacak.

Vücut dışı protez ve ortezlerden, Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yüzde 10, diğer kişiler için yüzde 20 oranında katılım payı alınacak. Ancak katılım payı tutarı vücut dışı protez veya ortezin alındığı tarihteki brüt asgari ücretin yüzde 75’ini geçemeyecek. Yüzde 75’lik üst sınırın hesaplanmasında her bir protez ve ortez bağımsız olarak değerlendirilecek.

DENİZ AMBULANS ÜCRETİ BİN 500 TL

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yerleşim yeri dışına mutat taşıt dışı araç (hava ambulans, ticari taksi, tarifeli uçak vs.) ile sevk edilmeleri halinde hastanın, mutat taşıt dışı araçlarla yapılan sevklerde mutlaka bilet veya fatura ibrazı zorunlu olacak. Bilet veya fatura ibraz edilememesi halinde mutat taşıt bedeli üzerinden ödeme yapılacak. Ayrıca hastanın sevk edilen kurumca, hastalığın ne olduğu, mutat taşıt aracı ile seyahat edememe gerekçeleri ve taşıt tipinin belirtildiği sağlık kurulu raporu düzenlemesi gerekecek.
Buna göre, uçak ambulans ücretleri turbo prop motorlu ambulans uçağı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına KDV hariç 2 bin TL, jet motorlu ambulans uçağı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına KDV hariç 3 bin 500 TL, yurt dışı uçuşlar için 4 bin TL, helikopter ambulans ücretleri ise tek motorlu ambulans helikopter için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına KDV hariç bin 500 TL, çift motorlu ambulans helikopter için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına KDV hariç 2 bin 750 TL, deniz ambulans ücretlerinde ise deniz ambulansı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle seyir saati başına KDV hariç bin 500 TL ve cenaze nakil aracı ücretleri ilgili belediye tarafından onaylanan ücret tarifesi üzerinden fatura tutarını aşmamak kaydıyla Kurumca karşılanacak.

ÇÖLYAK VE PROTEİN MATABOLİZMASI BOZUKLUKLARINDA ÖDENECEK MİKTARLAR

Doğuştan metabolik hastalıklar ve çölyak hastalıklarında hastalara ödenen para miktarları da düzenlendi. Buna göre, protein metabolizmasi bozukluklarında hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret ve bunlar gibi mamul ürünler için bir aylık; 0-12 ay için 31 TL, 1-15 yaş için 60 TL, 5-15 yaş için 77.50 TL, 15 yaş üstü için 80 TL ödenecek.

Çölyak hastalığında, gastroenteroloji uzman hekimi tarafından 1 yıl süreli rapor düzenlenecek. Bu hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formüllü un içeren makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret ve bunlar gibi mamul ürünler için, gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak bir aylık; 0-5 yaş için 52.50 TL, 5-15 yaş için 80 TL, 15 yaş üstü için 72.50 TL ödenecek.

Haberin Devamı