Gazete Vatan Logo

Bu diyette acıkmak ve atıştırmak yok

Yoksa siz de yaz gelince göbeğini nereye saklayacağını bilemeyenlerden misiniz? Bahardan bu yana denemediğimiz şok diyet, krem, mucize hareket kalmadı. Yeni çıkan bir kitap yemek yemenin de kilo vermenin de A-B-C’sini değiştiriyor. Beyler bayanlar yağı, kremayı doldurun; diyete başlıyoruz!

Bu diyette acıkmak ve atıştırmak yok

Bu nesil ilk şoku Canan Karatay ile yaşadı. Yıllarca düşman bellediğimiz yumurtayı akladı, öğünlerimizin göbeğine koydu. Tansiyon, kolesterol ilaçları çöpe gitti. Şimdi yabancı bir devrim kapıda... Üç Güney Afrikalı; Profesör Tim Noakes, beslenme uzmanı Sally-Ann Creed ve şef Jonno Proudfoot yazdıkları yeni kitapla yağı diyetimizin tam ortasına sokuyor. Yağlı, kremalı ve peynirli yemekler yiyip de zayıf kalmak hatta kilo vermek bile mümkün...

Hastalıkların nedeni yağ değil karbonhidratlar

Yağı nasıl bilirdiniz? Kolesterol yapar, tansiyonu yükseltir ya da kalp hastalıklarına neden olur, değil mi? Öyle değilmiş. Yıllardır yediğim her şeyin içindeki yağ oranını göreceğim diye paketlerin arkasındaki rakamlara bakmaktan gözlerim çıkacak neredeyse. Meğer boşunaymış. Real Meal Revolution (Gerçek Yemek Devrimi) isimli yeni kitaba göre yağ düşman değil. Yağ kolesterol yapar düşüncesi Ancel Keys tarafından 1953’te yapılan bir araştırmanın hatalı bir sonucu. Kitaba göre yağ, yüksek kolesterol, tansiyon, kalp hastalığı ya da obeziteye neden olmaz. Yağ zaten hali hazırda şeker ve karbonhidrat yüzünden zarar görmüş damarların duvarına, sizi korumak için yapışır. Yani kitaba göre bu “olay yerine giden bir polisi cinayetle suçlamak” gibi bir şey.

Haberin Devamı

Tokluk kavramınızı değiştireceksiniz

Diyetin anahtarı ‘tokluk’ kavramını yeniden anlamak... Yazarlara göre proteinler ve yağlar insana tokluk hissi veriyor. Ama karbonhidratların böyle bir özelliği yok. Açlığı gidermiyorlar hatta insülin salınmasına neden olarak vücudun yağ depolamasına sebebiyet veriyorlar. Kitaba göre tam yağlı yoğurttan yapılmış koca bir kâse cacık yemenin vücuda hiçbir zararı yok. Çünkü o kâse sizi doymuş hissettirecek. Bu da kilo vermenizi sağlayacak. Çikolatalı shake tarifi ise yazarlara göre en sağlıklı içecek. İddialarına göre bu beslenme tarzına geçtiğinizde öğün aralarında acıkmalarınız ya da atıştırma istekleriniz sona erecek. Yüksek tansiyonu ve Tip-2 diyabeti olanlar için bu diyet birebir. Sadece kilo vermekle de kalmayacaksınız. Daha enerjik olacaksınız, uykunuz düzenlenecek, konsantrasyonunuz artacak.

Haberin Devamı

İlk insanlar da yüksek yağ oranlı besleniyordu

Kitapta ağız sulandıran onlarca tarif var. Yıllardır yasaklı malzemeler tekrar raflardaki yerini alıyor. Krem peynir, parmesan, pastırma, hindistan cevizi kreması bunlardan bazıları. Ve tabii tam yağlı süt ve yoğurt... Kitabın yazarlarına göre düşük karbonhidratlı ama zengin yağ oranlı bu beslenme türü yeni bir şey değil. İlk insanlar yağ ve proteini için avladıkları vahşi hayvanları tüketirlerdi. Ancak neredeyse hiç tahıl yemezlerdi. Diyetlerle haşır neşir olanlar Paleo Diyeti’ni bilirler. Taş Devri insanlarının beslenmesi feyz alınarak hazırlanan bu diyete benziyor aslında. Farkı karbonhidratı daha da azaltması, üstelik Paleocular için kırmızı çizgi olan süt ürünlerini de diyete eklemesi.

Düşük karbonhidratla 8 haftada 11 kilo verdi

Kitabın yazarlarından Profesör Noakes için ‘bantingizm’e geçiş süreci hayli ilginç... Maraton koşan ve sporla iç içe yaşayan Noakes sağlıklı yaşam için yıllarca 20. Yüzyıl’ın en popüler beslenme tarzını benimsemiş: Doymuş yağdan uzak durup, tahıla ve mısır gevreklerine yüklenmiş. Düşük karbonhidratın önemini anlatan bir kitap okuduktan sonra bir de bunu deneyeyim deyince, sonuç şaşırtıcı olmuş. 8 haftada 11 kilodan kurtulmuş. Koşma performansında ciddi bir fark olunca da bu deneyimini 2012’de makale olarak yazmış. Bu sayede de kitabı birlikte yazdığı, Paleo tarzı beslenme uzmanı Sally-Ann Creed ve yüzme yarışlarına hazırlanan şef Jonno Proudfoot’un dikkatini çekmiş.

Haberin Devamı

En sağlıklı içecek: Çikolatalı shake

- 150 ml tam yağlı süt

- 50 gr tereyağı

- 50 ml Hindistan cevizi kreması

- 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

- 1 yemek kaşığı kakao

- 1 tatlı kaşığı ksilitol tatlandırıcı

- Tuz

Yapılışı:

Tereyağını eritip tüm malzemeleri karıştırıp el blenderından geçirin. Eğer kullandığınız tereyağında tuz yoksa çok az tuz ekleyerek tadı dengeleyebilirsiniz. İşte kitabın yazarlarına göre içebileceğiniz en sağlıklı ve lezzetli içecek bu.

Haberin Devamı

KİTAP BU HAFTA PİYASAYA ÇIKIYOR

2013’te Güney Afrika’da yayımlanan kitap kısa sürede en çok satanlar arasına girmişti. İngiltere’de bu hafta yayımlanacak. Kitabın ismiyle kurulan bir de internet sitesi mevcut. Ücretsiz yemek tarifleri ve yaralı bilgiler var sitede. Bir haftalık deneme versiyonuna üye oldum hemen. İkna edici bilgiler, sıkça sorulan sorular ve 7 günlük diyet programı var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Karbonhidratı kesen yöntemin adı ‘Banting’

Kitapta bahsi geçen ‘Banting’ adı verilen bir yöntem. 1862’de bu sayede kilo veren ve literatüre geçen William Banting isimli bir İngiliz’in diyetinden türemiş. Banting o dönemde herkesin uyguladığı bira, ekmek, patatesten oluşan Victorian diyet yüzünden obez olup 1.65 boyuna rağmen 92 kiloya kadar çıkmış. Bu böyle olmayacak deyip beslenme şeklini değiştirme kararı almış. O zaman tabii Google yok... Deneme yanılma yöntemiyle en son kendince yepyeni bir yöntem keşfetmiş. Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak bir yılda 19 kilo vermiş. Bu yönteme de kendi adını koymuş.

Neler yiyebiliriz?

- Saf yağ

- Tereyağı

- Peynir

- Yumurta

- Tüm yeşil yapraklı sebzeler

- Toprağın üzerinde yetişen her şey

- Tüm etler

- Deniz ürünleri

- Avokado

- Mayonez

Neler yasaklı?

-Tahıllar

- Patates

- Pirinç

- Soya ürünleri

- Şeker

- Tüm işlenmiş gıda maddeleri

- Yüksek karbonhidratlı yiyecekler