Gazete Vatan Logo

Bu cesaret ister...

'Yüzleşme ve helalleşme özürden daha önemlidir'

Son on yılda tarihle yüzleşme anlamında büyük bir zihniyet sıçraması olduğunu söyleyen Bakan Ömer Çelik, “Bu cesaret ister... Bence özürden daha büyük bir meseledir” dedi.

Kültür ve Turizm Ömer Çelik, Agos Gazetesi’ne verdiği röportajda, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Çelik’in sözleri özetle şöyle:

BÜYÜK TRAJEDİ: 600 yıllık büyük bir imparatorluğun dağılma döneminde, büyük bir sarsıntı geçirilirken yaşanmış büyük depremler var. Her biri büyük trajedilerdir. Burada, her etnik grubun yaşadığı acılar var. Mukatele dediğimiz karşılıklı katliamlar var. Bir şeye karar vermek durumundayız: Merhamet ve vicdan pastasını dilimlere ayırıp her bir etnik gruba dağıtacak mıyız, yoksa yas tutmanın soylu bir erdem olduğunun altını çizerek ortak acımızı, ortak bir gelecek kurmak için bir zemine mi dönüştüreceğiz? Burada yaşananlara soykırım denmesi mümkün değil.

CESARET İSTER: Son on yılda Başbakanımızın liderliğinde, önümüze hiç getirilmeyen, üzerine gitmesek hiç gündeme gelmeyen bir sürü meseleyi açtık ve masanın üzerine koyduk. Son on yılda tarihle yüzleşme anlamında büyük bir zihniyet sıçraması oldu. Bu cesaret ister... Yüzleşme ve helalleşme, bence özürden daha büyük bir meseledir.

SİYASİ MEYDAN OKUMA: Ermeni dostlarımızın, kardeşlerimizin şunu doğru algılaması gerekir; Eğer mesele Türklerin yapması gerekenlerse, biz sadece Ermeni meselesi değil, bu memlekette yaşanan bütün trajedileriyle topyekun hesaplaşan, yüzleşen, helalleşen bir siyasi meydan okuma içerisindeyiz. Diasporanın Türklerle konuşma biçimi, soykırım lobisinin ortaya koyduğu kodlar çerçevesinde olursa, geçmişte Ermeniler üzerinde bu zulmü gerçekleştirenlerle bu lobinin ortak amacına hizmet etmiş olurlar. Buna karşı ortak bir duruş göstermek gerekir.

VENCE: Eskiden, gayrimüslimlerin dönmesi çağrısı yabancı ülkelerin Türkiye’den istediği, Türkiye’nin de taviz vermek gibi gördüğü bir meseleydi. Bugün bu aktif bir irade olarak bizim kendi içimizden çıkıyor. Bence bu, bütün yasaların, hukuki güvencelerin üstündedir...

‘Diasporayla daha çok konuşmalıyız’

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Agos’a verdiği röportajda Ermeni diasporasınna da seslendi. Çelik, “Biz diasporayla daha çok konuşmalıyız. Bu özgüven içerisinde olmalıyız. Hermenotik disipliniyle uğraşan Gadamer’in söylediği bir söz var: “Anlama, karşılıklı önyargıların rehabilitasyonu sürecidir.” Karşılıklı önyargılarınızı rehabilite edecekseniz, oturup karşılıklı konuşacaksınız. Konuşmama üzerine kurulan veya herkesin bir başkasıyla konuşması üzerine kurulan şeye propaganda denir. Bunu propaganda zemininden çıkarıp karşılıklı konuşma zeminine taşımak gerekir” dedi.

Soykırımın artık bir gerçeğin tespit edilmesi çabası olmadığını söyleyen Çelik şöyle devam etti:

Bir sektör oldu

“Bir sektör, bir radikal ideoloji, bir tür hesaplaşma. Hesaplaşmanın olduğu yerde kimsenin aklına yüzleşme ve helalleşme gelmez. Bunların olması için hesaplaşma arayışlarının devreden çıkması gerekir... Birileri sonsuza kadar soykırım diyecektir. Bu onları bağlar, biz de soykırım olmadığını söyleyeceğiz... Bu tartışmayı tarihçilere bırakıp, geleceği nasıl kuracağımıza odaklanalım.”

‘Bu çağrı bile üzücü aslında’

Bakan Ömer Çelik daha önce yaptığı “Dönün” çağrısı için şunları söyledi: Böyle bir çağrı yapmak zorunda kalmak bile üzücü aslında. Geçmişte travmatik bazı olaylar yaşanmış. Ama bu travmaları yaşamayan kesim hemen hemen yok... Yaptığımız çağrı, bugün Türkiye’nin geldiği noktada kendiliğinden olgunlaşmış bir çağrı.

Haberin Devamı