Gazete Vatan Logo

Brexit’çi editörü kovdurmak istedi

Eski İngiltere Başbakanı Cameron’ın, Brexit referandumu öncesinde Daily Mail’in sahibi Lord Rothermere’dan AB karşıtı yayın yönetmeni Paul Dacre’yi kovmasını istediği öne sürüldü

Brexit’çi editörü kovdurmak istedi

İngiltere’de eski Başbakan David Cameron’ın, koltuğuna mal olan Brexit referandumundan önce, ülkenin önde gelen gazetelerinden Daily Mail’e müdahalede bulunduğu iddia edildi. BBC’nin ortaya attığı iddiaya göre Cameron, Genel Yayın Yönetmeni Paul Dacre’in kovulması için, Daily Mail’in sahibi Lord Rothermore’la irtibata geçti.

Haberde Cameron’ın, başbakanlık ofisinde ağırladığı Dacre’den, İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması konusunda ‘üzerine bu kadar varmamasını’ istedi. Dacre Cameron’un bu isteğine, ‘25 yıldır AB’ye şüpheyle yaklaştığı, Brexit nedeniyle AB konusundaki editöryal çizgisini yumuşatmayacağı’ cevabını verdi.

Cameron bunun üzerine, gazetenin sahibi olan Lord Rothermere’la bağlantıya geçerek, Dacre’nin işten atılmasını istediği kaydedildi. Bir süre sonra Cameron’ın talebinden haberdar olan Dacre, bu tarihten sonra gazetenin Brexit yanlısı kampanyasını daha da sertleştirdi. Daily Mail gazetesi, Brexit sürecinde ‘ayrılık’ yönünde etkili bir kampanya yürütmüştü.

‘Onlara karışamam’

Haberin Devamı

Lord Rothermere’un sözcüsü, Daily Mail patronunun, ‘yıllar içinde editörlerine yönelik olarak çeşitli başbakanlarca ‘sıkıştırıldığını’, ancak her zaman söylediği gibi gazetelerinin editöryal süreçlerine karışmadığını’ açıkladı.

Dacre de haberle ilgili açıklamasında, “25 yıl boyunca, Daily Mail gazetesini editöryal olarak yönetme konusunda özgür oldum. Ne Jonathan Rothermere ne de babasından bir müdahale oldu. Tüm bu süreç büyük bir mutluluk ve ayrıcalıktı” dedi.

Cameron’ın sözcüsü ise, eski Başbakan’ın Daily Mail’in AB karşıtı kampanyasına yönelik tepkisini hem Lord Rothermere’a hem de Dacre’ye ilettiğini, ancak bunun dışında bir müdahalede bulunmadığını belirtmekle yetindi.