Gazete Vatan Logo

Bomba iddia: IŞİD'i besleyen 8 Türk ili!

Bomba iddia: IŞİD'i besleyen 8 Türk ili!

Irak’ın Musul kentini önceki gün ele geçiren, 31 Türk şoförü rehin alan radikal IŞİD, dün Türkiye Başkonsolosluğu’nu bastı. Başkonsolos Öztürk Yılmaz ve iki çocuğun da aralarında bulunduğu 49 kişiyi rehin aldı.

Örgütle ilgili bilinmeyenler gazeteci Nevzat Çiçek, Habertürk gazetesinden Hilal Öztürk'e anlattı.

Anket

Işid'in yarattığı tehlikenin boyutları hakkındaki fikriniz nedir?

Suriye-Irak coğrafyasındaki dengeleri kalıcı biçimde değiştirecek.
Suriye-Irak coğrafyasıyla yetinmeyecek, etki alanını Türkiye'ye doğru genişletecek.
Işid daha fazla yaygınlaşmadan durdurulup işgaline son verilecek.






İşte o röportaj:

Türkiye gündemine yeni giren ama bölgenin uzun süredir belalısı IŞİD nedir?

IŞİD dediğimiz yapının varlığı aslında daha öncelere gidiyor. Temelini Zerkavi atmıştı. İlk ismi Cemaat el Telhid Vel Cihad. Daha sonra Mücahidin Şûra Konseyi olarak adlandırıldı. 2006’da Irak İslam Devleti olarak ismini değiştirdi. 2013’te de Irak Şam İslam Devleti ismini aldı. Bu hareketin Irak’ta ortaya çıkmasının temel sebepleri koalisyon güçlerinin geri çekilmesini sağlamak, işgal kuvvetleriyle çalışanları öldürmek, Şia’nın askeri gücünü ve nüfuzunu marjinize edip şeriatla yönetilen İslam devleti kurmayı hedefliyorlardı. Bu grubu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği, alışılagelmiş silah ve gerilla taktiklerini kullanmayıp bombalı araçlarla intihar eylemleri yapmaları.



Lojistik ve kaynak güçleri nedir?

Irak’ta IŞİD’in elinde insansız hava aracı da var. Bununla çektikleri görüntüleri paylaştılar. Onun dışında barajları var. 200 binin üzerinde nüfuslu şehir yönetiyorlar. Rakka’da elde ettiği petrolü yine Esad’a satıyor. Bu davranış muhaliflerin iddialarını haklı çıkarır pozisyona getiriyor.



‘SINIRLI BİR HAVA OPERASYONU’

Peki bundan sonra ne olacak?

IŞİD’in Erbil’e saldıracağına inanmıyorum. Burada mutlaka Musul-Kerkük petrol bölgelerini ciddi anlamda kontrol altına alacak. Türkmenler üzerinden ciddi bir baskı ve katliam oluşma ihtimali çok yüksek. Bu bakımdan özellikle Irak’ın Kürt bölgesinin petrol politikasını yeniden gözden geçirmesine yol açacak baskı ve şiddeti oluşturabilirler. Bana göre sınırlı sayıda bir hava müdahalesi yapılır. ABD ve NATO bünyesinde bir operasyona Rusya’nın çok itiraz edeceği varsayılmıyor.













Haberin Devamı