Gazete Vatan Logo

Boğaz’ın sularında donarak öldüler!

Umuda kaçarken ölüme yakalandılar

Boğaz’ın sularında donarak öldüler!

Bir umuda yolculuk daha faciayla bitti. 12’si çocuk, 43 kişinin olduğu kaçak göçmen taşıyan tekne Rumeli Feneri açıklarında battı. 24 cesede ulaşıldı, 13 kişi ise kayıp.

Daha iyi bir hayat, insanca yaşam için kaçtılar ülkelerinden. Ama insanlık dışı bir şekilde balık istifi dizildikleri teknede yakaladı ölüm onları. Emniyet kaynaklarına göre ‘Torun’ adlı yaklaşık 12 metrelik, 20-25 kişilik ahşap tekne önceki gece Şile’den hareket etti. Buradan Bakırköy’e geçen tekne 8 kişilik Afganistanlı bir aileyi aldı. Balıkçılar tarafından kurtarılan bir başka kazazede ise yaklaşık 32 göçmenin Aksaray’da toplandığını ve buradan Haliç’e götürülerek kıyıya yanaşan tekneye bindirildiklerini söyledi. Rota Karadeniz’den Romanya ya da Bulgaristan’dı.

Karadeniz’e açılamadan...

Ama Boğaz’ın suları, Ege Denizi gibi sakin değildi. Tekne İstanbul Boğazı’nı geçip daha Karadeniz’e çıkamadan yan yattı. Rumeli Feneri’nin yaklaşık 3 deniz mili (7.5 km) açığında içinde 3’ü mürettebat 40 kaçak göçmenin bulunduğu 43 kişi taşıyan tekne dalgalı denizde battı. 6 kişi yaralı kurtarılırken, 24 cesede ulaşıldı. İlk incelemelerde kaçakların donarak öldüğü belirlendi. Kayıp olan 13 kişi aranıyor.

Haberin Devamı

Adam başı 7 bin euro

Kurtarılan bir kazazedenin iddiasına göre tekne adam başı 7 bin euro aldığı Afganistan uyruklu Afgan, Türkmenlerden oluşan kaçak göçmenleri AB üyesi Bulgaristan ya da Romanya’ya götürüyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da kazayla ilgili olarak başlatılan soruşturma için Cumhuriyet Savcıları İsmail Göktürk ve Metin Kantar’ı görevlendirdi.

Dalgıçlar aradı
158 Sahil Güvenlik ihbar hattına haber verilmesi üzerine bölgeye çok yakın seyretmekte olan TCSG-74 gemisi bölgeye sevk edildi. Ardından Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığına ait 8 adet Sahil Güvenlik Botu, 1 Sahil Güvenlik keşif uçağı, 1 helikopter ve 1 dalış timi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı 2 bot ve bölgede bulunan balıkçı tekneleri tarafından arama kurtarma çalışması başlatıldı. Ayrıca Jandarma ile SAT komandosu uzman dalgıçlar dalış yaparak denizde kalan göçmenleri aradı.
GÖRGÜ TANIKLARI: ‘Ya ters döndü ya gemi çarptı’
Teknenin battığını haber alır almaz yardıma koşan balıkçı Emrecan Kolcu, karşılaştığı manzarayı şu sözlerle anlattı: “Denizde gördüğümüz cesetlerin büyük çoğunluğu deniz suyunun soğukluğu nedeniyle hipotermiye girerek donarak ölmüştü. Cesetlerde morluklar oluşmuştu. Sadece çok dirençliler hayatta kaldı. Biz bir kişiyi sağ kurtarabildik. İki de ceset çıkardık. Tekneye kenardan bir gemi vurmuş olabilir. Çünkü kazanın olduğu nokta tam gemi trafiği hattının üzerinde bulunuyor. Tekne kaçak göçmenleri taşıdığı için muhtemelen ışıklarını yakmamıştı. Karanlıkta tekneyi görmeyen bir gemi çarpmıştır diye düşünüyoruz. Çünkü teknenin kamarası kopmuştu. Ancak tekne alabora olup ters döndüyse suyun kuvvetli basıncı da kamarayı tekneden ayırmış olabilir.”
‘Hepsinin üstünde can yeleği vardı’
Kurtarmaya katılan balıkçılardan Hasan Öztürk, “Faciayı yaşadık. Denizin üstünde her tarafta cesetler yüzüyordu. Kazazedelerin hepsinde can yeleği vardı. Çoğu boğularak değil donarak ölmüştü” diye konuştu.
Kaçak rotası Karadeniz’e kaydı
Boğaz’daki kaza, insan tacirlerinin kendilerine yeni bir rota belirlediklerini ortaya çıkardı. Geçmiş yıllarda da bu tür kazaların yoğun olarak yaşandığı Ege Denizi’den sonra insan tacirleri, kendilerine Romanya ve Bulgaristan’a yönelik yeni bir güzergah belirledi. Bunda en büyük etken ise özellikle son bir yıl içerisinde, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı’nın, arttırdığı sıkı denetimler ve operasyonlar oldu. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, 2013 yılında toplam 6 bin 937 kaçak yakaladı, bu rakam 2014 yılının ilk 10 aylık bölümünde ise 11 bin 750’e çıktı.
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: Tüm Avrupa’nın temel sorunu
“TEKNE kazası haberi hepimizin yüreğini tekrar dağladı. Kaçak göçmenler konusu sadece Türkiye’de değil, bütün Avrupa’da, özellikle Akdeniz havzasında olan ülkelerde en temel sorunlardan biri. Benzer olaylar birçok ülkede yakın zamanda yaşandı. Tüm araştırmaları yapacağız.”
ULAŞTIRMA BAKANI LÜTFİ ELVAN: Batma nedeni belli değil
“SABAHA karşı tekne yan yatıyor. Denizin kenarına 3-4 mil mesafede Karadeniz’de tekne içerisinde kesin rakamı bilmemekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiye göre 43 kişi olduğu ifade ediliyor. Kazanın nedeni henüz belli değil.”

Haberin Devamı