Gazete Vatan Logo

BM: İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor!

Birleşmiş Milletler nihayet sesini yükseltti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Pillay, İsrail ve Hamas’ın Gazze’de 2 haftadır süren çatışmalarda sivilleri hedef almalarının savaş suçu sayılacağı uyarısında bulundu.

Gazze’de katliam yapan İsrail’e Birleşmiş Milletler’den çok sert bir uyarı geldi. BM İnsan Hakları Konseyi’nin 21. özel oturumunun açılışında konuşan Yüksek Komiser Navi Pillay, Gazze Şeridi’nde yaşayan sivillerin durumunun çok kritik olduğunu ve Konsey’in bir an önce bu konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Gazze ve İsrail topraklarında yaşanan yaklaşık 700 ölümün üçte birinin sivil kayıplardan oluştuğunu kaydeden Pillay, savaş suçu vurgusu yaptı: “Sivillerin yaşadığı evler, şüphe üzerine meşru hedefler olamaz. Çatışmanın bütün taraflarına kesinlikle tekrar ifade ediyorum, siviller kesinlikle hedef alınmamalı. İsrail, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların uluslararası insan hakları hukukuna uyması gerek. Bu hukuk kurallarına uyulmaması savaş suçu ve insanlığa karşı suç oluşturur.”

Haberin Devamı

Plaj saldırısı örnek

Uluslararası hukukun ve yaşam hakkının hiçe sayılmasına en önemli örnek olarak da 16 Temmuz’da Gazze’deki bir plajda oyun oynarken İsrail hava saldırısı ve denizdeki gemilerden atılan bombalarla yedi Filistinli çocuğun öldürülmesi gösterildi. Bu çocukların düşmanlıkla kesinlikle bir ilgisi olmadığını söyleyen Pillay, İsrail’in yanı sıra Hamas’ı da uyardı: “Filistinli çocukların da herhangi bir ülkede olduğu gibi yaşam hakkı vardır. İsrailli çocukların, ailelerinin ve sivillerin de Gazze’den atılan roketlerin evlerini ve okullarını vurarak kendilerini öldüreceği veya yaralayacağı korkusu duymadan yaşama hakkı var. Her iki tarafın saldırılarında orantılı davranılmıyor.”

Saat başı 1 çocuk öldürülüyor!
BM Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) Gazze yetkilisi Pernille Ironside, Gazze’de saat başı en az bir çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi. Ironside, operasyonun şiddetlendiği pazar akşamından bu yana 100’den fazla çocuğun öldüğünü, bunun da her saat birden fazla çocuğun hayatını kaybettiği anlamına geldiğini belirtti.
684: İsrail’in 7 Temmuz’da başlattığı operasyonda dün 45 kişi öldü. 16 gün süresince toplam ölü sayısı 684 oldu. İsrail’in verdiği kayıp sayısı ise 29’u asker, 3’ü sivil 32 olarak açıklandı.

Haberin Devamı