Gazete Vatan Logo

Biz balık satarken buldozer gibi ezildik

Japonya ile 4.9 trilyon dolar olan ticaretimiz 3 yılda 3.6 milyar dolara gerileyerek çerez düzeyinde kaldı. Türkiye bu ülkeye en çok balık, makarna satarken, buldozer, otomobil, lastik ithal etti

Biz balık satarken buldozer gibi ezildik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyarette bulunduğu Japonya ile ticaretimiz geriye gidiyor. 4.9 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğü ile dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçen yıl itibarıyla 3 milyar 575 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktar, 2011 yılında 4.5 milyar dolar seviyesindeydi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun, hedef ülke olarak belirlenen Japonya pazarında Türk firmalarının daha etkili olabilmesi için ürün ve üretim kalitesinin Japon standartlarına uygun hale getirilmesinin önem taşıdığını söyledi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere bakıldığında Japonya’ya balık, makarna, tütün ve dokuma ürünleri ihraç edildiğini ifade eden Pekarun, Japonya’dan buldozerler, greyderler, toprak tesviye makinaları, mekanik küreyiciler, ekskavatörler, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları, baskı yapmaya mahsus makinalar, binek otomobiller ve diğer motorlu taşıtlar ithal edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Ticareti ithalat belirliyor

Japonya ile ticaretin, yıllar itibarıyla sürekli Türkiye aleyhine açık vermeye devam ettiğine dikkati çeken Pekarun, “Ticari ilişkiler ağırlıklı olarak Japonya’dan yapılan ithalatla yönlendiriliyor” dedi.

183 Japon şirket Türkiye’de faal

TÜRKİYE’DE 2014 itibarıyla 183 Japon menşeli şirket faaliyet gösteriyor. Japon firmaların 7 aylık dönemde Türkiye’ye yatırımları 215 milyon dolar oldu. 2010’dan bu yana toplam yatırımları ise 1 milyar 726 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Büyük Japon yatırımcılar

- Bridgestone

- Isuzu Motors

- Toyota

- Honda

- Marubeni

- Itochu

- Mitsubishi

- Mitsui

- Sumitomo

- Bank of Tokyo Mitsubishi

Devam eden büyük projeler

- Marmaray Projesi

- Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları

- İzmit Körfezi Köprü Geçişi

- Sinop Nükleer Enerji Santrali