Gazete Vatan Logo

Bitcoin’e çalışıyoruz

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, kripto paralarla ilgili yasal düzenlemelerin nasıl olacağına dair çalıştıklarını söyledi ve bu arada yatırımcıları da uyardı: Alım satım yapanlar full riskle hareket ediyor

Bitcoin’e çalışıyoruz

Bitcoin başta olmak üzere bir furya şeklinde tüm dünyayı saran kripto paralara yatırım yapma çılgınlığı, Türk vatandaşları arasında da yayılınca Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) harekete geçti.

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Bitcoin ile ilgili gelişmeleri değerlendirirken, finansal sistemi çeşitli kanallardan etkileyen teknolojik gelişmelerin geleneksel para kavramını değiştirmeye başladığını, herhangi bir merkez tarafından düzenlenip kontrol altında tutulmayan ve yönetilmeyen Bitcoin ve benzeri para birimlerinin son 10 yılda gittikçe daha çok ön plana çıktığını söyledi.

Sanal paraların piyasa değerinin aşırı oynak olması, platformlarda yapılan işlemlerin blok zinciri dışında gerçekleşme riski ve yapılan işlemlerin geri döndürülemez olması sebebiyle de çeşitli uzmanlar ve kurumlar tarafından eleştiri konusu yapıldığını hatırlatan Ertaş, konuyla ilgili olarak tüm dünyada olduğu gibi ekonomi kurumlarıyla ortak çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Çok dikkat edin

Ertaş, yapılacak çalışmalar çerçevesinde kurulun görev alanını ilgilendirebilecek bir düzenleme gereğinin ortaya çıkması halinde de gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, “Mevcut durumda bu platformlarda alım satım yapan kişiler tamamen kendi kararlarına binaen aldıkları risklerle hareket etmektedir. Çok dikkat edilmesi gereken bir alan olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim” dedi. Girişimlerin internet siteleri üzerinden fonlanmasına imkan tanıyan ve birçok ülkede hızla büyümekte olan yeni nesil bir finansman aracı olan kitle fonlamasına ilişkin kanunun yürürlüğe girdiğini anımsatan Ertaş, gerek kitle fonlaması işlemleri gerekse kitle fonlaması platformlarının faaliyetleri ile yatırım süreç ve kurallarının belirlenmesi için alt düzenleme çalışmaları yapılmasının, 2018’in ilk aylarında üzerinde önemle duracakları konular arasında olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Adını Blockchain yap, parayı kap

Long Island Iced Tea ismindeki, buzlu çay üreten firma Bitcoin fiyatlarının roket hızında artmasından esinlenip adını Long Blockchain olarak değiştirerek kripto para işiyle ilgilenen firmalara yatırım yapmak istediğini açıkladı.

Haberin Devamı

Hisseler, isim değişikliğinden sonra 2.44 dolardan 9.49 dolara fırlayarak neredeyse 4 kat değer kazandı. Nasdaq kapanışında hisseler yüzde 183 değer kazanarak 6.91 dolardan işlem gördü. Şirketten yapılan açıklamada kendi markalarıyla buzlu çay yapmaya devam edecekleri ancak öncelikli hedefin bundan böyle ‘blok zincir’ teknolojisinin getirilerine yönelik iş fırsatları olacağı öne sürüldü.

Bu içecek firması isim değiştirme konusunda ilk değil. Örneğin, Bioptyx ismindeki biyoteknoloji firmasının da şirket ismini Riot Blockhain olarak değiştirmesinin ve iş modelini Bitcoin üzerine inşa edeceğini açıklamasından sonra rekor düzeyde değer kazanmıştı. Keza, küçük bir finans teknolojisi firması olan LongFin kuruluşu da ‘blok zincir’ yatırımcılarına fon sağlayacağını açıkladıktan sonra 1 hafta içerisinde değerini yüzde 2 bin 600 artırdı. Uzmanlar bu durumu 2000’li yılların başındaki dot.com balonuna ve bazı şirketlerin isimlerinin önüne elektronik ticareti simgeleyen ‘e’ takısını eklemesine de benzetiyor.

Haberin Devamı

Tahvilde sadece 2 şirket sorunlu

2013’ten bu yana özel sektör tahvil ihracının her geçen yıl arttığını belirten Vahdettin Ertaş, bu kapsamda geçen yıl 350 milyar lira, bu yıl da 500 milyar lira civarında bir kaynağın tahvil ihracı yoluyla sağlanması için şirketlere izin verdiklerini bildirdi.

Önemsiz seviyeler

Ertaş, son dönemde bazı şirketlerin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmede güçlüklerle karşılaştığının hatırlatılması üzerine de geciken ödemelerin borçlanma aracı piyasası büyüklükleri göz önünde bulundurulduğunda oldukça önemsiz seviyelerde olduğunu ifade ederek, “Uluslararası konjonktür, faiz oranlarında gözlenen artış ve küresel likiditede gözlenen azalma, benzer bazı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi.

Ertaş, son dönemde finansal açıdan zorlanan ihraççıların ihraç etmiş olduğu borçlanma araçlarının yeniden yapılandırılması için kurula yapmış oldukları talepleri de dikkate alarak bazı düzenlemeler yaptıklarını, bu yıl sadece 2 şirketin vadesi gelen tahvil borçlarının faiz ve anapara ödemelerinde sıkıntı yaşandığını kaydetti. Bu şirketlerden birinin kısmi ödemelere başladığını ve borçlarının yeniden yapılandırma süreci içinde olduğunu belirten Ertaş, geçen yıl bu rakamın 7 olduğunu, dolayısıyla yüzlerce ihraç içinde 1-2 ödemenin gününde yapılamamasını önemli bir risk unsuru olarak değerlendirmediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Düzenleme geliyor

Ertaş, bu konuda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile birlikte yürütülen çalışmalar sonunda ortaya çıkan düzenleme taslaklarının Adalet Bakanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu’nun değerlendirmelerine sunulduğunu, bu düzenlemelerin hayata geçmesi halinde tahvil sahiplerinin haklarının daha da güçleneceğini vurguladı.

Sosyal medyadan yatırım tavsiyesi almak da riskli

Sosyal medyada yatırımcılara tavsiyelerde bulunan hesaplara ilişkin Vahdettin Ertaş, yatırım danışmanlığı faaliyetlerinin sadece yatırım kuruluşlarının kuruldan izin almaları şartıyla yapılabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu faaliyetlerin icrası sırasında dikkatle baktığımız nokta, sunulan yorum ve tavsiyelerin belli bir kişiye veya mali durumları, risk ve getiri tercihleri benzer olan bir gruba yönelik olup olmadığıdır. Yaptığımız incelemelerde, sosyal medya ve diğer mecralarda sunulan yorum ve tavsiyelerin önemli bir bölümünün kişiye özel olmadığını görüyoruz. Sosyal medyada binlerce adres var, her birinin 24 saat kontrolü imkansız. Burada yatırımcılara da büyük görev düşüyor. Bu tür sitelerde yapılan yorum ve haberlere göre yatırım kararı vermemelerini öneriyoruz.”