Gazete Vatan Logo

Bisiklet gençleştiriyor

Aging Cell isimli dergide yayınlanan çalışma bisiklet sürmenin yaşlanma etkilerini durdurduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya çıkardı.

Bisiklet gençleştiriyor

Aging Cell isimli dergide yayınlanan çalışma bisiklet sürmenin yaşlanma etkilerini durdurduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya çıkardı. Araştırmada yaşları 55 ile 79 arasında değişen 125 amatör bisikletçi ile değişik yaş aralığındaki egzersiz yapmayan sağlıklı yetişkinler karşılaştırıldı. Bulgular bisikletçilerin sabit vücut yağı ve kolesterole sahip olduğunu gösterdi. Ayrıca bisikletçilerin kas kütlesinin korunduğu ve dayanıklılığının da yaşla birlikte arttığı ortaya çıktı. Erkeklerde testosteron seviyelerinin yüksek olduğu tespit edildi. Ayrıca bisikletin yaşlanma karşıtı etkilerinin bağışıklık sistemini de gençleştirdiği gözlemlendi.

Bisiklete binen etkilenmiyor

Araştırmada yer alan erkeklerin 100 kilometreyi 6 buçuk saatten daha az sürede tamamlaması istenirken kadınlardan 60 kilometreyi 5 buçuk saat içerisinde kat etmesi beklendi. Egzersiz yapmayan grupta yaşları 57 ile 80 arasında değişen 75 sağlıklı kişi ve yaşları 20 ile 36 arasında değişen 55 genç yetişkin tercih edildi. Londra King’s Koleji profesörü Stephen Harridge, bisikletçilerin hareketsizlikten kaynaklanan problemlerden etkilenmediğini belirtti. Ayrıca yaşlanma oranlarının diğerlerine göre çok daha düşük olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı