Gazete Vatan Logo

Bir ayda Afrin’in % 15’i temizlendi!

Zeytin Dalı Harekatı’nda 31 gün geride kaldı. Bir ayda 320 kilometrekarelik alan ve 78 stratejik nokta terör örgütünden kurtarıldı. Güvenlik uzmanı Ağar, kurtarılan bölgelerin hedef alanın yaklaşık yüzde 15’i olduğunu söyledi

Bir ayda Afrin’in % 15’i temizlendi!

20 Ocak saat 17.00’de başlatılan ‘Zeytin Dalı Harekâtı’ birinci ayını doldurdu. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 72 savaş uçağının, teröristlere ait belirlenen ilk 18 hedefi havadan bombalamasıyla başlayan harekât boyunca 372 yerleşim yeri bulunan Afrin’deki 78 bölgeyi, terör örgütlerinden arındırdı. Derinlik oluşturularak sürdürülen harekât kapsamında teröristlerden temizlenen bölgelerdeki el yapımı patlayıcı, mayın ve bubi tuzakları ise eğitimli köpeklerin desteğiyle uzman ekipler tarafından bulunarak imha edildi. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, böylece Afrin bölgesinin yüzde 15’inin terör örgütlerinden temizlendiğini söyledi:

320 kilometrekarelik bir alan temizlendi. Fiziki olarak yüzde 15 bandındayız ama psikolojik olarak yüzde 51’i aştığımızı değerlendiriyorum.

‘Cudi Dağı kadar’

Türk Silahlı Kuvvetleri, üzerinde irili, ufaklı 90- 95 yükselti bulunan ve yaklaşık 300 kilometrekarelik alan kaplayan Cudi Dağı kadar muazzam ve zorlu bir alan ele geçirmiş. Bölgede yaklaşık 9 ila 11 bin terörist bulunuyordu. Sonradan Fırat’ın doğusundaki alanlar başta PKK tarafından 1000-1500 terörist daha Afrin bölgesine sızdırıldı.

Haberin Devamı

‘Bu büyük başarı’

Konjonktürel zorluklar, vekaletler savaşının çok bilinmeyenli denklemleri, asimetrik etkiler, arazi ve iklim koşulları, 2’nci Dünya Savaşından bu yana rastlanılmayan bir tahkimat, konvansiyonel ve sofistike silah sistemlerinin PKK/YPG elindeki yoğun varlığı, terörist sayısındaki 10 bini aşan rakam, patlayıcılar. Mayınlar ve bubi tuzaklarla oluşturulmuş ölüm bölgeleri, mayın tarlaları, kuşaklar ve tank hendekleri, bütün bunlara karşı icra edilen bir harekât var.Gıpta edilen bir harekât servis ediyor Türk Silahlı Kuvvetleri.

1641 terörist

Harekâtın başladığı günden bu yana Hatay ve Kilis’e 100’ün üzerinde füze ve roketle saldırı düzenlendi. Harekât kapsamında teröristlerin saldırıları ve çatışmalar sonucu 32 asker şehit oldu, 9 sivil vatandaş hayatını kaybetti. Ayrıca çatışmalar ile füze ve roketli saldırılar sonucu aralarında ÖSO mensuplarının da bulunduğu 500 kişi de yaralandı. 1 aylık süreçte 27’si son bir günde olmak üzere toplam 1641 terörist de etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Dün 5 köy ve 3 tepe alındı

TSK ve ÖSO, 31’inci günde Afrin’in İkidam, Şeltah ve Merseva köyleri ile 687’nci Tepe’yi ve Nebi Huri Tepesi, Hantalli ve Divan Tahtani köyleri ile bir tepe, bir köy altı yerleşim ve YPG/PKK’nın üs olarak kullandığı bir noktayı temizledi. Böylece harekatın başından bu yana YPG/PKK-DEAŞ’ın işgalindeki Afrin’in 5 beldesinde biri belde merkezi, 52’si köy, 4’ü köy altı yerleşim ve 22’si stratejik dağ veya tepe olmak üzere 78 nokta örgütten kurtarılmış oldu.

Raco’nun eteklerinde eller tetikte

ÖSO güçlerinin Raco beldesinin alınması için hazırlık yaptığı ve bölgeye takviye güçler gönderildiği öğrenildi. Çevredeki köyleri alan ve Raco beldesinin eteklerine kadar gelen ÖSO güçleri, elleri tetikte beklemeye başladı. Yapılan hazırlıkların ardından Raco beldesine önümüzdeki günlerde operasyon başlatılacağı öğrenildi.

İki Mehmetçiğin kanı yerde kalmadı

7 Şubat 2018 tarihinde teröristlere yönelik Bülbül beldesinin güneybatısında bulunan El Maski bölgesinde operasyonlarını sürdüren askerlerin bulunduğu bölgeye teröristler tarafından tanksavar, top ve havanlı saldırı düzenlenmişti. Düzenlenen saldırıda iki asker şehit olmuş, 11 asker yaralanmıştı. Saldırının ardından teröristler tanksavar atışlarının yapıldığı görüntüleri paylaştı. Görüntülerde yer alan 2 kadın teröristten biri olan Azda Bawer kod adlı Songul Gulat’ın 10 Şubat’ta öldürüldüğü öğrenildi.

Haberin Devamı

İşte bu kadar kararlıyız

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte pazar günü Kilis ve Hatay bölgelerinde bulunan Zeytin Dalı Harekatında görevli çeşitli birlik ve tugay karargahlarında inceleme ve denetlemelerde bulundu. Akar’ın ziyaret ettiği merkezlerden birinde ekibin kapıya yazdığı “Bu Takım Bu Maçı Alır” yazısı dikkat çekti. Zeytin Dalı Operasyonuna katılan Mehmetçik, moral, motivasyon için atılan bombaların üzerine şehitlerimizin ve tanınan kişilerin isimleri yazıyor ve operasyonun başlamasından bu yana sosyal medyada geniş yer buluyor. n Hasan ERŞAN DHA

Haberin Devamı

İyi ki geldiniz!

TSK, Afrin’de terörden arındırdığı bölgeleri terör örgütlerinden kalma silahlardan temizlerken, sivillere de insani yardım malzemesi dağıtıyor. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre dün terör örgütünden temizlenen İkidam, Şeltah ve Merseva köylerinde arama tarama faaliyeti yapıldı. Birlikler, burada 20 kadın, 20 erkek ve 14 çocuktan oluşan toplam 54 sivilin bulunduğunu tespit ettikten sonra yaklaşık 1 aydır aç oldukları anlaşılan sivillere gıda yardımı yaptı. Çocuklar, ÖSO güçlerine ve Mehmetçiğe sevgi gösterilerinde bulundu.