Gazete Vatan Logo

Binaları yıkmamak için çelik ok yağdırıyorlar!

Binaları yıkmamak için çelik ok yağdırıyorlar!

İsrail Filistinlilere çelik ok yağdırmaya başladı. 8 bin adet çelik ok, tank mermisine yerleştiriliyor. Havada patlayan mermiden çıkan oklar kurşun gibi saplanıyor. Amaç, binalara zarar vermeden daha çok insan öldürmek!

Gazze’de kara harekatına hız veren İsrail ordusu, iç bölgelere ilerledikçe saldırılarının şiddetini de artırıyor. Uluslararası Af Örgütü ve Filistin İnsan Hakları Merkezi, İsrail topçusunun bir kez daha sivil yerleşim birimlerinde çelik oklar fırlatan mermiler kullanmaya başladığını duyurdu. Ordunun çelik ok kullanmasının amacının, evleri yıkmadan, uluslararası kamuoyuna karşı Filistinlilere verdiği zararı daha az göstererek, daha fazla kişi öldürmek olduğu yorumları yapılıyor. Bir tank mermisinin içinde bu oklardan 5-8 bin adet bulunuyor. 4 santimetre uzunluğunda, sivri uçlu, dart okuna benzer mermi havada patladıktan sonra 100 metre uzunluğunda, 300 metre genişliğinde bir alana koni biçiminde dağılıyor.

Sivillere kullanmak yasak!

Af Örgütü, sık bitki örtüsüne işlemesi için tasarlanmış olan bu silahın sivillerin yaşadığı yerlerde asla kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Af Örgütü, Beyt Hanun’un güneyindeki ana yolda bu silahla iki kişinin öldüğünü birçok kişinin de yaralandığını belgeledi. Ekibin bulguladığı olaylardan birinde, 21 yaşındaki Vefa Nebil Ebu Cered adlı hamile kadın, evlerinin önünde çay içerken bu oklardan biriyle vuruldu ve öldü. Aynı caddede bulunan 16 yaşındaki Cabir Abdüldeyim’in de bu oklardan biriyle boynundan vurulduğu, gencin kaldırıldığı hastanede 3 gün sonra yaşamını yitirdiği açıklandı. Bir başka olayda, evlerindeyken Atta Hassan Aref Azzam, oğulları 13 yaşındaki Muhammed ve 2.5 yaşındaki Hasan bu oklarla vurularak öldü. İsrail yargısı, bu silahın ormanlık arazilerde düşmana karşı kullanılmasına onay vermişti. Uluslararası insan hakları hukukunca da yasaklanmayan bu silahın, sivil yerleşim bölgelerinde kullanılmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Yine fosfor bombası

İsrail’in bundan önceki Gazze operasyonlarında da kullandığı fosfor bombalarını yine sivil yerleşim bölgelerine attığı öne sürülüyor. Vefa Hastanesi’nin müdürü Basman Elaşi, İsrail ordusunun fosfor bombası dışında bazı yeni kimyasal silahlar da kullandığını, ellerinde bu silahlarla yaralanan kişilere müdahale edecek ilaçlar bulunmadığını vurguladı. Ordunun özellikle Tuffa, Secaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vurduğu iddia ediliyor. 1980 tarihli Cenevre Sözleşmesi, fosfor bombasının sivil yerleşim bölgelerinde kullanılmasını yasaklıyor, ancak bombaların askeri manevraları perdelemek için kullanılmasına dair bir yasak bulunmuyor.

Haberin Devamı

530: İsrail’in 7 Temmuz’da başlattığı Gazze’ye yönelik operasyonda ölenlerin sayısı dün 530’a yükseldi. Ölenlerden en az 100’ünü çocuklar oluşturuyor. Saldırılarda yaralananların sayısı da 3 bin 200’ü aştı.