Gazete Vatan Logo

Tau Herculids meteor yağmuru ne zaman? Kuyruklu yıldız görülecek mi? Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru hangi tarihte?

NASA duyurdu! Tau Herculids meteor yağmuru geliyor. NASA, özel bir astronomik olayın gerçekleşebileceğini duyurdu. Tau Herculids adlı daha önce hiç görülmemiş bir meteor yağmurunun yaşanabileceğini belirten NASA, bu gökyüzü olayının çıplak gözle izlenebileceğini duyurdu. Peki, Tau Herculids meteor yağmuru ne zaman? Kuyruklu yıldız görülecek mi? Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru hangi tarihte? Halley kuyruklu yıldızı parçaları görülecek mi? İşte detaylar…

Tau Herculids meteor yağmuru ne zaman? Kuyruklu yıldız görülecek mi? Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru hangi tarihte?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) göre, dünya bir kuyruklu yıldızın enkaz izlerinden geçecek. Nasa, Tau Herculids olarak bilinen meteor yağmurunun uygun şartlar olduğunda gözle izlenebileceğini de açıkladı. Peki, Tau Herculids meteor yağmuru ne zaman? Kuyruklu yıldız görülecek mi? Halley kuyruklu yıldızı meteor yağmuru hangi tarihte? Halley kuyruklu yıldızı parçaları görülecek mi? İşte detaylar…

TAU HERCULİDS METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

NASA, uygun şartların oluşması durumunda 30 Mayıs gecesi Tau Herculids meteor yağmuru gözlemleneceğini açıkladı. Tau Herculids adlı daha önce hiç görülmemiş bir meteor yağmuru yağabileceğini belirten yetkililer, çıplak gözle gözlemlenebileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

TAU HERCULİDS METEOR YAĞMURU NEDİR, NASIL OLŞUR?

Uzay araştırmacıları, Halley kuyruklu yıldızı gibi sabit hareketli gök cisimlerinin meteor yağmurlarını önceden tahmin edebiliyor. Her 76 yılda bir güneşin etrafında dönen Halley kuyruklu yıldızı, güneşe yaklaştıkça ısınıyor ve parça bırakıyor. Halley kuyruklu yıldızının geride bıraktığı enkaz, hem Eta Aquariid hem de Orionid meteor yağmurlarının kaynağı olarak biliniyor.

Tau Herculid meteor yağmurunun yeni olmasının sebebiyse teknik adı 73P/Schwassmann-Wachmann olan kuyruklu yıldızın yakın zamanda parçalarına ayrılması. SW3 olarak da bilinen kuyruklu yıldız, ilk olarak 1930’larda görüldü. Soluk olduğu için 1970’lere kadar tekrar gözlemlenemeyen SW3, 1995 yılında enkaz izi bırakarak parçalara ayrıldı.

Bilim insanları, Dünya’nın oluşan enkaz bulutunun içinden geçeceğini açıkladı. Meteoroid Çevre Ofisi lideri Bill Cooke, “Bu ya hep ya hiç olayı olacak.” dedi.

Meteor yağmuru hakkında açıklama yapan Cooke, “SW3’ün enkazı kuyruklu yıldızdan ayrıldığında saatte 220 milden fazla yol alıyorsa, güzel bir meteor yağmuru görebiliriz. Eğer enkaz daha yavaş fırlatma hızlarına sahipse o zaman Dünya’ya hiçbir şey ulaşamaz ve meteor yağmurunu ne yazık ki göremeyiz.” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

TAU HERCULİDS METEOR YAĞMURUNU GÖREBİLECEK MİYİZ?

30-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olası yeni bir meteor yağmuru olan tau Herculids, uygun hava koşullarında izlenebilecek.

Halley Kuyruklu Yıldızı, Güneş etrafındaki yörüngesini 76 yılda tamamlıyor ve yaklaşık 40 yıl sonra Dünya’dan tekrar gözlenebilecek bir konumda olacak. Dünya ise Halley Kuyruklu Yıldızı’nın artıklarını bıraktığı alanlardan yılda iki kez geçiyor.

Birisi, yağmur yoğunluğunun maksimumu dikkate alındığında, mayıs başında oluyor ve Eta Aquarid meteor yağmurlarının gözlenmesine neden oluyor. Diğeri ise, ekim ayında gerçekleşen Orionid meteor yağmuru.

KUYRUKLUYILDIZ NEDİR, HANGİ MADDELERDEN OLUŞUR?

Kuyruklu yıldızlar kütleçekimi ile Güneş’e bağlı gökcisimleridir. Ancak isimlerinin ima ettiğinin aksine yıldız değildirler. Yıldızlar gibi kendi ışıklarını kendileri üretmezler, gezegenler gibi onlar da Güneş’ten kendilerine gelen ışığı yansıtırlar.

Haberin Devamı

Kuyruklu yıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur. Bileşimleri gezegenlere benzer ama onlardan çok daha küçüktürler. Kuyruklu yıldızların çapları ortalama olarak 750 metre ile 20 kilometre arasındadır. Yörüngeleri elips şeklindedir ve Güneş’e en yakın ve en uzak oldukları konumlar arasında çok büyük fark vardır. Güneş’in etrafında dolanma süreleri birkaç yıl ile birkaç milyon yıl arasında değişebilir. Küçük oldukları ve sadece Güneş’ten kendilerine ulaşan ışığı yansıttıkları için Güneş’ten uzak oldukları konumlarda görülmeleri zordur. Güneş’e yaklaştıkça sıcaklıkları artar ve yüzeylerindeki katılar sıvı hale geçmeden doğrudan gaz haline geçmeye (süblimleşmeye) başlar. Böylece çekirdeklerinin etrafında bir atmosfer oluşur. Bu atmosfer, kuyruklu yıldızları göktaşlarından ayıran en önemli özelliktir ve kuyrukluyıldız ısındıkça büyüyerek kuyruğa benzer bir şekil alır. Kuyruklu yıldızlar Güneş’e yaklaştıkça üzerlerine düşen ışık miktarı arttığı için parlaklıkları da artar. Hatta bazı kuyruklu yıldızlar Güneş’e çok yaklaştıkları zaman gündüz vakti bile Dünya’dan görülebilir.

Haberin Devamı

Dünya’dan gözlenebilen kuyruklu yıldızların en bilinen örnekleri şunlardır: Halley, Chiron, Hale-Bopp ve Hyakutake. Bu kuyrukluyıldızların Dünya’dan en sık gözlenebileni Chiron’dur. Chiron, Güneş etrafındaki bir turunu yaklaşık 51 senede tamamlar.