Gazete Vatan Logo

Online vergi borcu sorgulama işlemleri için tıklayınız...

Vergi dairelerindeki uzun bekleyişler artık sona eriyor. Vergi borçları artık internet üzerinden kısa sürede sorgulanabiliyor. E devlet şifresi ile kolayca vergi borcu sorgulaması yapılabilir. İşte merak edilen soruların cevapları ve detaylar...

Online vergi borcu sorgulama işlemleri için tıklayınız...

Online vergi borcunu öğrenmek artık çok kolay. Devletin vatandaşlardan veya işletmelerden karşılıksız olarak aldığı paraya vergi denir. Vergi ile devlet gelir dağılımını kontrol eder. Vergi, devlete kaynak yaratarak yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar.

ARAÇ VERGİ BORCU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

VERGİ BORCU SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

İnternet üzerinden vergi borç sorgulama yapmanın iki yolu bulunuyor. Birincisi e-devlet hizmeti ile yapılan sorgulama. E-Devlet üzerinden vergi borcu sorgulama yapmak istiyorsanız, öncelikle e-Devlet şifresine sahip olmanız gerekiyor. En yakın PTT şubesine giderek, hemen e-Devlet şifresi sahibi olabilirsiniz. Aldığınız şifre ile e-Devlet resmi internet sayfasına girmeniz gerekiyor. Sayfaya giriş yaptıktan sonra arama bölümüne vergi borcu sorgulama yazıp, kayıtlarda bulunan tüm vergi borçlarınızı görüntüleyebiliyorsunuz. E-Devlet vergi borcu ödeme hizmet ile, sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair mükellef bazlı bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Vergi borcu sorgulama yapmanızın ikinci yolu ise, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) resmi internet sayfası. Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden vergi borcu sorgulaması yapmak için GİB resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra vergi borç sorgulama ve ödeme bölümüne tıklayınız. Vergi borcu sorgulama yapmanız için bir takım bilgiler ile giriş yapmanız gerekli. “ T.C kimlik numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soyadı harfleri ve birinci dereceden akraba olan bir kişinin T.C kimlik numarası” bilgilerini doğru ve eksiksiz doldurarak giriş yapabilirsiniz. GİB’ in resmi sayfasında bulunan bu sorgulama sayfası ile ayrıca ödeme de yapabiliyorsunuz. Eğer e-Devlet şifreniz varsa GİB üzerinden vergi borcu sorgulamayı, e –Devlet şifresi ile giriş yaparak da yapma tercihiniz bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı mobil uygulamasını telefonunuza indirerek anlatmış olduğumuz tüm işlemleri telefonunuzdan da yapabilirsiniz. Mobil uygulamayı indirmek için GİB’ in ana sayfasında bulunan gerekli adımları izleyebilirsiniz. Ayrıca GİB resmi internet sayfası üzerinden vergi kanunlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Vergi borcu sorgulama işlemini devletin sunmuş olduğu iki adresten de yapmanız mümkün. Tercih tamamen vatandaşa kalıyor. Vergi dairelerine gidip, saatlerce sıra beklemeye ve zaman kaybetmeye artık gerek yok. İnternet erişimi sağlayabildiğiniz her yerde kolayca vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz.