Gazete Vatan Logo

James Webb Uzay Teleskobu dört dev gezegenini görüntüledi

James Webb Uzay Teleskobu (JWST) son olarak Satürn'ün de katılımıyla nihayet Güneş sistemimizin dört dev gezegenini de görüntüledi.

James Webb Uzay Teleskobu dört dev gezegenini görüntüledi

JWST'nin 25 Haziran 2023'te çektiği fotoğraflar temizlendi ve işlendi, bize Satürn'ün karanlıkta altın gibi parlayan görkemli halkalarının muhteşem bir görüntüsünü sundu.

Buna karşın, Satürn'ün dış yüzeyi yeni görüntüde epey karanlık, karakteristik bulut kuşaklarından yoksun, nispeten özelliksiz loş bir kahverengi olarak görünüyor.

Bunun nedeni JWST'nin evreni görüntülediği kızılötesi (NIRCam) ve orta kızılötesi kamerası (MIRI). Bu ışık dalga boyları genellikle çıplak insan gözüyle görülemez ancak çok şeyi ortaya çıkarabilirler. Örneğin, yoğun bulutlarla sarılmış bir gezegenin içinde neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyorsanız, sıcaklığını incelemek kullanabileceğiniz faydalı bir yol.

Bazı elementler ve kimyasal süreçler de kızılötesi ışık yayıyor. Dolayısıyla Güneş Sistemi'ndeki gezegenleri, bizim görme duyumuzun izin verdiği aralığın dışındaki dalga boylarında görmek, bize neler olup bittiği hakkında çok daha fazla şey söylüyor.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ