Gazete Vatan Logo

Bugüne kadar böylesi görülmedi! 17 yıllık seyri 10 saniyeye sığdırıldı

Bazı uzay olayları gözle fark edilemeyecek kadar yavaş gerçekleşiyor. Fakat bu hızlandırılmış video, bir ötegezegenin yıldızı etrafında yıllar süren yolculuğunu saniyeler içinde gözler önüne seriyor.

Bugüne kadar böylesi görülmedi! 17 yıllık seyri 10 saniyeye sığdırıldı

Northwestern Üniversitesi astrofizikçisi Jason Wang, Dünya'dan çok da uzak olmayan bu gaz devinin 17 yıllık görüntülerini 10 saniyelik bir videoya sığdırdı. Jüpiter'in 12 katı kütleye sahip olan Beta Pictoris b, Pictor takımyıldızında ve 63 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Video, gezegenin tüm yörüngesinin yalnızca yüzde 75'ini gösteriyor. Wang yaptığı açıklamada, “Bir yörüngenin tamamını görebilmemiz için altı yıllık veriye daha ihtiyacımız var. Neredeyse yaklaştık. İşin anahtarı sabır” diyor.

NASA şimdiye kadar yaklaşık 5 bin 500 ötegezegen tespit etti ancak uzmanlar sadece Samanyolu'nda bir trilyondan fazla ötegezegen olduğunu tahmin ediyor.

Peki bu uzak gezegen neden özel?

Beta Pictoris b büyüklüğü ve parlaklığı sayesinde diğer ötegezegenlere kıyasla daha kolay fark edildi. Northwestern'e göre Gemini Gözlemevi ve Avrupa Güney Gözlemevi 2003'ten bu yana gezegenin fotoğraflarını çekiyor.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ