İşsizlik Erdoğan’ı kaygılandırıyor...

Haberin Devamı

Siyasal tartışmaların laiklik veya türban sorunu ekseninde yürüdüğü dönemlerde AKP ve Başbakan Erdoğan rahattı. Bu tartışmanın siyaseten kendi lehine gelişeceğini biliyordu. Sonuç öyle de oldu. Laiklik veya türban geriliminin yükseldiği dönemlerde AKP oy oranını da yükseltti.

Kuşkusuz salt bu nedenle değil. Özellikle birinci iktidar döneminde gerçekleştirilen yüksek oranlı büyüme performansı, enflasyon ve faizlerin düşmesi iktidarın grafiğini hep yükseltti.

Fakat şimdi durum değişti. İkinci iktidar döneminde parlak bir ekonomik büyüme performansı bir yana, küçülme var. Artan işsizlik ve yoksulluk var.

Ve bu arada CHP’de yaşanan son gelişmeler, iktidarın işini daha da zorlaştırıyor.

Kılıçdaroğlu, AKP’ye ve Erdoğan’a hangi konular üzerinden yükleneceğinin ipuçlarını net biçimde ortaya koydu:

İşsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk...

Özellikle işsizlik son derece hassas bir konu.

Bu hassasiyeti, bu sorunun ekonomik ve sosyal risklerinin yanı sıra siyasal riskini de çok iyi gören Başbakan Erdoğan, aylardan beri çıkış arayışında.

Sorunun hafifletilebilmesi için yeni çözüm önerilerinin ele alınacağı bir zirve toplantısı hazırlığı yapılıyor.

Aslında işsizlik Türkiye’de bugünün veya dünün sorunu değil. Türkiye yıllardan beri bu ciddi ekonomik ve sosyal sorunu yaşıyor. Zaman zaman derinleşiyor ama özellikle son 10 yıldan beri hiç hafifletilemedi. Hem de AKP’nin birinci iktidar döneminde yıllık ortalama yüzde 7’leri aşan büyüme performansına rağmen hafifletilemedi.

Küçülmenin yaşandığı 2009’un ardından bu yıl muhtemelen mütevazi bir ekonomik büyümeyi yakalayabilecek Türkiye ama işsizlik sorununu hafifletmeye yetecek mi?

Başbakan Tayyip Erdoğan ve ekonomiden sorumlu bakanlar yeteceği kanaatinde.

Hatta Başbakan Erdoğan çok iyimser bir hedef koyuyor ortaya; yaz aylarında işsizlik oranını yüzde 10’un altına indirebileceklerini söylüyor.

Ama gerçekçi mi?

Pek öyle gözükmüyor.

Ve CHP’nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu noktadan hükümete ve iktidar partisine yüklenerek gedik açmaya çalışıyor.

Etkili olabilir.

Peki, Erdoğan’ın dediği gibi CHP’nin işsizlik sorununu çözebilecek tutarlı, ayağı yere basan bir projesi var mı?

“Var” diyor CHP kurmayları.

CHP Parti Meclisi’nin iktisatçı üyelerinden eski Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, hükümetin bu politikalarla işsizlik sorununun üstesinden gelebilmesinin mümkün olmadığını iddia ediyor.

“Mevcut hükümet bu sorunu çözemez. Çünkü sorunun kaynağını göremiyor veya görüyorsa bile çaresiz kalıyor, altında eziliyor” diyor Faik Öztrak ve ekliyor:

“Her şeyden önce işsizlik hükümetin uygulamakta olduğu mevcut politikaların bir sonucu. Küresel sermaye hareketlerini yönetememelerinin bir sonucu...”

Öztrak, “üretmeyen, üretemeyen, ithalata dayalı bir ekonomi ve sanayileşme stratejisi ile işsizliğe çare bulunamayacağını” söylüyor.

Sorunun temelinde küresel sermaye hareketleri, para ve kur politikalarının yattığını belirtiyor.

Öztrak’a göre,“Ekonominin hazmetme kapasitesinin üzerinde sermaye girişleri olduğunda bu durumun piyasa koşulları içinde iyi yönetilmesi, TL’nin aşırı değerlenmesinin önlenmesi” gerekiyor.

CHP muhtemelen önümüzdeki dönemde üreten ekonomi, işsizlik ve yoksullukla mücadele konularında kapsamlı bir çalışma başlatacak.

DİĞER YENİ YAZILAR