Selam meselesi

Haberin Devamı

Öğrencilerim yanıma geldiklerinde “Selamünaleyküm” deyip dememe konusunda tereddüt ederlermiş, kızacağımdan korkarlarmış. Niye? Ben öğretmen olacak öğrencilerime, ilk günden öğrencilerinin karşısına “Selamünaleyküm” diyerek çıkmamalarını salık veririm de ondan. Bazen “günaydın” bazen “selamünaleyküm”, bazen “merhaba” deyin ve bunların birbirinden farklı olmadığını hissettirin derim. Selamünaleyküm kelimesinin Arapça olmaktan başka ne üstünlüğü vardır, selam selamdır, hangi dili konuşup anlıyorsan o dilde verebilirsin selamını.

Hz. Peygamber müminlerin selamı aralarında yaymalarını istemiş, Müminlerin tanıdığına tanımadığına selam vermesini tavsiye etmiştir. Bu ne demektir? Birisi diyordu ki, bu çok zordur, tanımadığımız insanları çevirip selam mı vereceğiz? Tabii ki hayır! Selam vermek ne demektir, onu bilmiyoruz demek ki, öğretmemişiz insanlarımıza, sadece ezberletmiş, tekrarlamalarını temin etmişiz. Size selamünaleyküm demem, size iyilik dilememdir, yani bu bir duadır ve aynı zamanda güven vermedir. Hem kendime güveneceğim, size bir kötülüğümün dokunmayacağı konusunda, hem de size hiç kötülüğün ulaşmamasını, Allah’ın korumasında olmanızı dileyeceğim. Günaydın demem de böyledir? Günün aydınlık olsun ne demektir, gün kimindir, aydınlık kimindir? Allah’ındır şüphesiz, selam da Allah’ındır. Bu diğer dinlerde ve dillerde de benzer şekildedir. Oysa bazı çevrelerde mesela ‘iyi günler’ dersen başka, ‘hayırlı günler’ dersen başka taraftan oluyorsun. Ben iyi günler de derim hayırlı günler de derim. Bu slogancılık iyi bir şey değildir. Ben bunun önüne geçmeye çalışmışımdır. Cemaatler bazı sembolleri birbirlerini tanımakta kullanıyor olabilirler. Ona bir şey diyemem. Fakat biz öğretmenler öyle yapmamalıyız, Allah’ın dinini daraltmamalıyız.

Allah inancı, peygamber inancı, kitap inancı aynı olduğu halde ibadet şekillerinde biraz farklılık olanlar vardır. Hz. Ali camide namaz kılarken şehit edildiği için, bazı Aleviler namazın öyle uluorta kılınmaması gerektiği görüşündedirler. Farklar namazın dua olma özelliğini ortadan kaldırmaz. Ama sen ders kitaplarında namazı resimlerle gösterir, şekillerden sadece bir türünü öğretirsen, öğrenciler onu namazın şartı gibi algılarlar. Namazı ille resimlerle göstermek

gerekiyorsa, farklı uygulamaların olduğunu da göstermek zorundayız ki, diğer anlayışlara açık olalım, birbirimizi dışlamayalım. Selam herkese!

DİĞER YENİ YAZILAR