Gazete Vatan Logo

Beyin tümörü sayısı artmadı teknolojiyle de bağlantısı yok

‘Yüzyılın Adamı’ seçilen Prof. Dr. Gazi Yaşargil, “Stresin fena etkisi yok, kalbiniz iyiyse dayanırsınız. Bize bir şey olurdu” diyor. Yaşargil’e göre aşk da beyinsel bir tepkime.

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından nöroşiruji alanındaki çalışmalarıyla Yüzyılın Adamı seçilen 89 yaşındaki Prof. Dr. Gazi Yaşargil, beyin tümörlerinin ilerleyen teknoloji ve aletlerden kaynaklandığını düşünmediklerini belirterek, “Bizim yaşam tarzımızdan hastalıklar olabiliyor, sigara, içki ve uyuşturucu bunların başında geliyor” dedi. Araştırmalar sonucunda tümörlerin ortaya çıktığını kaydeden Gazi Yaşargil, “Bildiğimiz kadarıyla tümörlerin sayısı artmadı” dedi.

Yaşargil, ilerleyen teknolojiden beyin tümörlerinin arttırdığını da düşünmüyor. Yaşargil, “Ama bizim yaşam tarzımızdan hastalıklar olabiliyor. Sigara, alkol ve uyuşturucu bunların başında geliyor” dedi. Sigaranın hem damarları hem bağışıklık sistemini bozduğunu hem de felce neden olduğunu kaydeden Gazi Yaşargil, “Sigarayı bırakın” çağrısı yaptı.

Aşk, beyinde başlıyor

Beynin ancak yüzde 10’unun çalıştığına dair söylentilere işaret eden Yaşargil, “Yüzde 10 ne demek, nereden biliyorsunuz, ne derece ayığız ve kendimizi yetiştirebiliriz ki böyle bir iddiada bulunuyoruz” dedi. Prof. Dr. Yaşargil, “Allah bilir milyarlarca hücrenin arasında ne yaramazlar var, ne görüşüyorlar aralarında, hepimizin arasında ne bağlar var. Bunu bilemiyoruz, var ama onu hissediyoruz. Gerçekten birisine bağlandığınızda oradaki bütün hücreler uyum sağlamışlar, hoşlanmışlar demektir. Tabi aşk olması için belli nitelikler var, kimisi çok sathi şeylerden hoşlanıyor. Diyor ki ‘Aşık oldum’, o anda birisine bağlanmış oluyorsunuz, beyin bağlanmış oluyor. Bağlantı iyi ise sıkıntı olmuyor, iyi değilse sıkıntı başlıyor. Birbirinize uygun olmadığınızı görürsünüz, ‘Neden yanlış yaptım’ dersiniz. Düşünün kaç kişi ayrılıyor.” Kadın ve erkek beyni arasında fark olmadığını da kaydeden Gazi Yaşargil, “Yok ama gelişme açısından fark var, farklı eğitiliyorlar. Kadına bebek, erkeğe silah veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Stresin zararı yok

Bugüne kadar devlet büyüklerinden filozoflara, sanatçılardan ev kadınlarına, rahiplerden sporculara kadar çok sayıda kişiyi ameliyat ettiğini belirten Yaşargil, beyin tümörlerinin yüzde 60’ının iyi, yüzde 40’ının ise kötü huylu olduğunu belirtti. Çağımız hastalıklarının stresten kaynaklandığına ilişkin iddiaları da yorumlayan Prof. Yaşargil, “Stresin fena etkisi yok zannetmiyorum, kalbiniz iyiyse dayanırsınız. Günde en az 16-18 saat çalıştık yıllar boyunca, olsa bize bir şey olurdu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hafızayı TV bozuyor

Son yıllarda doktorlara başvuruların en büyük nedenlerinden birinin de hafıza şikayetleri olduğuna değinen Gazi Yaşargil, “Hatırlamak istediğiniz şeyi bir şekle ya da renge bağlayabilirsiniz çağrışım yapması için. Bu konuyu terapistlerle görüşebilirsiniz. ‘Birden bire hafızam bozuldu’ diyorlar. Sebep şu da olabilir, çok enformasyon var, düşünün televizyonlarda her akşam kaç kanal seyrediliyor, insanın hafızasında kalmıyor. Bir kitabı ciddi bir şekilde okursanız o kalır.”

Tatil yok uyku az

İlerleyen yaşına rağmen hala ameliyatlara giren ve hafıza-sında en ufak bir sorun yaşamayan Yaşargil, bazı geceler hiç yumadığını, hiç tatil yapmadığını söylüyor.

Haberin Devamı