Gazete Vatan Logo

Beyin cerrahı ama işsizlikten ev hanımı

Beyaz yakalılarda işsizlik oranının yüksekliğine dikkati çeken GE Genel Müdürü Canan Özsoy, tanıdığı bir beyin cerrahı 3 çocuk sahibi kadının ev hanımlığı yaptığını söyledi

General Electric (GE) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, Türkiye’de beyaz yaka işsizliğinin sanılandan çok daha yüksek olduğuna dikkati çekerek, tanıdığı bir beyin cerrahı 3 çocuk sahibi kadının ev hanımlığı yaptığını vurguladı.

Beyaz yakalı işsizlik

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club toplantıları kapsamında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle “Önce Kadın Toplantısı” düzenlendi. Toplantının “Değişime Öncülük Edenler” panelinde, profesyonel yöneticilik yapan iş kadınları kadın girişimciliği üzerine fikirlerini paylaştı.

General Electric (GE) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan Özsoy, beyaz yakalı işsizliğine dikkat çekerek, ti. Türkiye’de beyaz yaka işsizliğinin sanılandan çok daha yüksek olduğunu söyleyen Özsoy, “Türkiye beyaz yaka işsizliğiyle iki defa kaybediyor aslında” dedi. Özsoy, tanıdığı bir beyin cerrahı 3 çocuk sahibi bayanın ev hanımlığı yaptığını, mesleğini hiç icra etmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Ailelerine bakıyorlar

Hükümetin açıkladığı kadın istihdam paketinin insan kaynakları departmanlarının yeni ve sistemli bir yapılanmasıyla başarıya ulaşacağını belirten Özsoy, “İstihdam paketi bu ülkenin menfaati için hazırlanmış bir yasal düzenlemedir. Hiçbir bedeli yoktur, sadece şirketlerin İK departmanlarının biraz daha çalışıp organizasyonunu düzenlemesi lazım” dedi.

Aynı panelde konuşan Citibank CEO’su Serra Akçaoğlu, Türkiye’de kadın girişimcilerin erkek girişimcilere göre çok daha faal olduğuna dikkati çekti. Kadın girişimcilerin başarı hikayelerinden örnekler veren Akçaoğlu, Citibank’ın da birlikte olduğu çeşitli kurumların kadınlara bütçe ve kurumsallaşma eğitimleri verdiğini belirtti. Akçaoğlu, başarıya ulaşılması halinde kadınların yakınlarına da faydalı olduğunu söyledi. Akçaoğlu, “Kadınlar başarılı olduğu zaman aileleri ve çevresine de fayda sağlıyor. Hatta bir bakıma onlara bakıyorlar. Bir girişimci kadınımız 3 nesle birden bakıyordu. Çocuklarına, torunlarına, teyzelerine, teyzelerinin çocuklarına bakıyordu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzun vadede olumlu etkiler

COCA Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya Frayman Molinas, insan kaynağının optimize edilmesi için kadın istihdamının artması gerektiğine dikkati çekti. Kadın istihdam paketinin kısa vadede bazı güçlükler getireceğini belirten Molinas, “Kısa vadede çeşitli sorunlarla karşılaşılabilir ama paket uzun vadede olumlu sonuçlar getirecektir” dedi.

Mecliste daha fazla kadın yer almalı

DOĞANONLİNE Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise eğitim düzeyinin artması gerektiğini belirterek, öğretmenlerin eğitimi konusunda kat edilmesi gereken büyük mesafe olduğunu söyledi. İş hayatında ve yöneticilik pozisyonlarında kadın temsilinin artması için elle tutulur adımlar atılması gerektiğini anlatan Boyner, parlamentoda daha fazla kadın parlamenterin bulunmasının önemine işaret ederek, “Belki de meclise kota koymalıyız” dedi.