Gazete Vatan Logo

Beslenmenin temeli amino asitlerden geçer

Dr. Aydın Duygu, hekim kontrolünde alınan amino asitlerin sporcuların performansını artırdığını söylüyor.

Beslenmenin temeli amino asitlerden geçer

Hocam önce amino asit nedir sizden dinleyelim?

Amino asitler vücudun tüm fonksiyonlarını yürüten proteinin yapı taşlarıdır. Genlerimizi oluşturan DNA sadece ve sadece 20 farklı amino asidi kullanarak çalışır. Böylece tüm yapılar ve tüm fonksiyonlar DNA tarafından yönetilirken kullanılan biyolojik alfabe amino asitlerdir. Tüm enzimler, hormonlar, kas, tendon, antikorlar vb. aklınıza gelen her şey amino asitlerden oluşur. Amino asitlerin tamamı gıdalardan elde edildiği için her zaman belirli bir dengede tutulması zorunludur. Tek bir amino asit dahi eksik olsa, protein yapımı gerçekleşmez. Bu yüzden sağlığın temelini beslenme, beslenmenin temelini amino asitler oluşturur. Oysaki sağlıklı beslenme denildiğinde bizim aklımıza nedense hep vitamin, mineral gelir. Amino asitlerin önemi kavranmadan ne beslenme ne de sağlığa dair hiçbir bilgi yerli yerine oturmaz.

Kimler kullanır ve ne gibi yarar görürler?

Sporcular daha fazla amino asit harcadıkları için ihtiyacı daha fazladır. Bu nedenle doğru oranda ve kişiye özel olarak verilmesi performansı arttırır.

Haberin Devamı

İdeal kullanımı nasıl olmalı?

Mümkünse kandaki amino asit seviyeleri bilinmeli ve belirli aralıklarla takip edilmeli. Doktor kontrolü olmadan amino asit kullanmak sakıncalıdır.