Gazete Vatan Logo

Ben niye öldüm

Suikastı sadece polisin değil, jandarmanın da bildiği, 2 ayrı muhbirin ihbar ettiği, Dink’in buna rağmen korunamayıp öldürüldüğü ortaya çıktı

TCK’nın 301. maddesinden yargılanırken açık hedef haline gelen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta Agos Gazetesi’nin önünde öldürüldü. Dink’in öldürülmesinden sonra ortaya çıkan gelişmelerle birlikte değerlendirildiğinde cinayetin göz göre göre işlendiği kesinlik kazandı. İşte geliyorum diyen cinayetin akıl almaz öyküsü:

* DİNK CİNAYETİNİN İZLERİ MCDONALD’S EYLEMİNDEYDİ: McDonald’s’a bomba atan Yasin Hayal bir hafta sonra yakalandı. Soruşturmada gözaltına alınan Erhan Tuncel’in ifadesi alındı ve serbest bırakıldı. Mahkeme Tuncel’le birlikte ev arkadaşı Seyfi Yarımbaş’ın da tanıklık yapmaları için yakalanmalarına karar verdi. Ancak bu kararın gereği dava sonuna kadar yapılmadı.

* BOMBALAMA “BİREYSEL” EYLEM GÖRÜLDÜ: Soruşturma, çete iddiaları araştırılmadan tamamlandı. 6 kişinin yaralandığı olay terör eylemi sayılmadı. Hayal de sadece 11 ay tutuklu kaldı. Mahkeme dava sonunda Hayal’e alt sınırdan ve iyi hal indirimi uygulayarak ceza verdi. Ancak cezayla birlikte tutuklama kararı verilmemesi nedeniyle Hayal cezaevine girmedi.

* DOSYA YARGITAY’DAYKEN CİNAYETİ PLANLADI: Hayal tutuklanmadığı için dosya, Yargıtay’da incelenmesi öncelikli dosyalar arasına girmedi, 7 ay bekledi. Bu süre içinde Hayal, Dink cinayeti için çalışmaya başlamıştı.

* CİNAYETİ TÜM PELİTLİ BİLİYORDU: Yasin Hayal’in Dink’e suikast düzenleyeceğini yaşadığı Pelitli beldesinde neredeyse duymayan kalmamıştı. Hayal, Dink’i Ogün Samast’a öldürteceğini ulu orta söylüyordu.

* VALİLİKTE TEHDİT GİBİ UYARI: Nisan 2004’de İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Dink’i çağırdı. Görevlerini açıklamadığı iki kamu görevlisi ile birlikte Dink’le konuşan Güngör, “Hem yazdıklarına hem de kendisine dikkat etmesi” gerektiğini söyledi, ancak bu uyarıya rağmen Dink’in korunmasına gerek görülmedi.

* 11 AY ÖNCE İHBAR GELDİ: Polisin haber elemanı olarak kullandığı Erhan Tuncel, Yasin Hayal’in öldürme planını Trabzon Emniyeti’ne bildirdi. Trabzon Emniyeti de ihbarları, cinayetten tam 11 ay önce Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Emniyeti’ne iletti. İstanbul Emniyeti, ihbarda belirtilen adresin olmadığı gerekçesiyle hiçbir önlem almadı. Aşırı milliyetçilerin bir numaralı hedefi olan, aldığı tehditleri köşesinde yazan ve konuyla ilgili olan hemen herkesin tehlikede olduğunu bildiği Dink’e koruma verilmedi.

* GAZETE ÖNÜNE İKİ POLİS KONULSAYDI: Agos Gazetesi’nin önüne iki polis konularak önlenecek bir cinayet için Emniyet kılını kıpırdatmadı. Öyle ki MOBESE kamerası takviyesi bile yapılmadı. Dink, bir “güvercin” ürkekliğinde yaşamaya mahkum edildi.

* CİDDİYE ALMAMIŞ!: İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler müfettişlere verdiği ifade tüyler ürpertti. Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı turtaran ifadesiyle sorumluluğu üstlenen Güler, “ihbarda verilen adresin yanlış çıktığını” belirterek “İddiaları ciddiye almadım, işimin yoğunluğundan cevabi yazı da yazmadım” dedi. İhbar kaynağı ile yeniden temas kurma gereği duymayan Güler üstlerine de bilgi vermediği söyledi.

* JANDARMA DA İHBARLARIN GEREĞİNİ YAPMADI: Emniyet, suikast ihbarlarına itibar etmediği ve Dink’i korumadığı için eleştirilerin hedefindeyken bu defa aynı ihbarların Yasin Hayal’in JİTEM’e çalışan muhbir eniştesi tarafından jandarmaya da iletildiği ortaya çıktı. Cinayetten sonra gözaltına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanan Coşkun İğci, cinayetten 6 ay önce, Hayal’in planlarını önceden tanıdığı iki JİTEM görevlisiyle ve yanlarındaki bir kişiye anlattığını söyledi. İğci, cinayetten bir gün sonra gelen görevlilerin yanındaki esmer birinin bilgi notlarını okuduktan sonda “Sizi kahraman yapacak bir şeyin bilgisini vermiş, ama kendinizi rezil ettiniz” dediğini anlattı. İğci, JİTEM görevlilerinin olaydan kimseye, özellikle polise bahsetmemesi uyarısında bulunduklarını da anlattı. Jandarma görevlilerinin Dink cinayetine ilişkin ihbarlarla ilgili hangi kurumları uyardığı, ya da herhangi bir kurumu uyarıp uyarmadığı bilinmiyor.

* İHBARCININ İLİŞİĞİNİ KESMİŞLER: Dink cinayetini ilk kez ihbar eden Erhan Tuncel’in ikili çalıştığı için Emniyet’le ilişkisinin kesildiği de iddia ediliyor. Hem McDonald’s bombalamasında hem de Dink cinayetinde karanlık bağlantıları bulunan Erhan Tuncel’in daha çok pyara verildiği için Emniyet yerine jandarmaya bilgi verkmeyi tercih ettiği, polisle ilişkisinin de bu nedenle bittiği ileri sürülüyor.

Haberin Devamı