Gazete Vatan Logo

Belediye de üniversite de suçlu!

Uzmanlara göre Galatasaray Üniversitesi’ni ihmaller zinciri kül etti

Belediye de üniversite de suçlu!

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü Kubilay Kaptan’a göre, yangında hem okulun hem de belediyenin ihmali var: “Yangın uyarı sistemi var ama ahşap yapıya uygun değil. Söndürme sistemi ise hiç yok. Bu önlemleri almayan üniversite yönetimi suçlu. Ama denetimleri yapmayan Büyükşehir Belediyesi de en az üniversite kadar sorumlu.”

Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy’deki tarihi binasında çıkan yangının ardından soru işaretleri ve ihmal tartışmaları gündeme oturdu.

Belediye de üniversite de suçlu

Uzmanlar, yangının yaşandığı tarihi binada alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu dile getirdi. Eski İstanbul İtfaiye Müdürü Metin Demir, tarihi binalardaki yangınlara uzun yıllar sonucu biriken tozların neden olduğunu belirterek; “Tarihi binaların yüzde 70’i ahşap. Bu tür binaların iç kısımlarında yangın başlamış ve binayı sarmışsa iş işten geçmiş olur. Tarihi binaların özellikle çatı katı ve ara bölümlerinde yılların verdiği toz birikmesi olur. Bu tozlar barut gibidir ve en ufak bir kıvılcımda alev alır” dedi.

Söndürme sistemi yok

İTÜ Makina Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Yangından Korunma Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç ise Galatasaray Üniversitesi’ndeki yangında birçok yanlışın olduğunu dile getirip; “Her tarihi yapının şeklinde kullanım alanında tedbirler farklıdır. Üniversitenin ahşap çatısında alev dedektörü yok. Bu tür yapıların çatı katlarında otomatik yangın söndürme sistemlerinin olması gerekiyor” dedi.

Belediye de üniversite de suçlu

‘Yanmaz boya yok’

Kılıç duvarlarda yanmayan boyanın kullanılmadığını da söyledi: “Yanmayan boya ürünü ahşap yapılarda kullanılmamış. Bu tür tarihi yapılarda kabloların mutlaka çelik borular içinde muhafaza edilip, geçirilmesi gerekir. Ancak bunun da olmadığı anlaşılıyor. Dolmabahçe ve Çırağan Sarayları, tarihi yapılar arasında yangına karşı en güvenli olanları diyebiliriz. Yanmaz boya kullanılan, her noktasında yangın dedektörü olan yapılar bunlar.”

Belediye de üniversite de suçlu

‘Alev dedektörü yok’

İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Merkezi Müdürü, Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ise korkunç yangında iki kurumun baş sorumlu olduğunu söyledi: ”Galatasaray Üniversitesi’nin yapıldığı tarihlerde betonarme yapı yoktu. Yığma toprak dediğimiz sıkıştırılmış bir harç, katlarda ahşap sıkıştırma kullanılıyordu. Ama duman dedektörleri betonarme binadaymış gibi kullanılmış. Oysa ahşap yapıya uygun olmalıydı. Tavanları yüksek bir yapıda yangın dedektörü dumanı algılayana kadar yangın yayılır. Binaya özel dedektörler konulmalıydı. Duman dedektörü dışında, ateş veya dumanı algılayacak lazer üniteleri de yok. Sayın Topbaş, yangın ihbarını 30 dakika sonra aldık diyor. Oysaki olası yangını merkeze ileten otomatik sistemler olmuş olsa hasar bu boyutta olmazdı.”

Belediye de üniversite de suçlu

‘Yapı hiç denetlendi mi?’

“Siz kalkıp böylesi tarihi bir yapıyı, korunaksız bir şekilde işletmeciye yani üniversiteye veriyorsunuz. Onlar da tabirimi hoş görün tepe tepe kullanıyorlar. Eski ve tarihi yapı olduğunu unutuyorlar. Su ısıtıcıları veya bilgisayar kabloları gelişi güzel prizlere takılıyor. Sisteme sürekli elektrik yükü bindiriliyor. Sonuç küle dönen bir yapı... Peki kenti yönetenler kısmına bakalım. Valilik, Milli Saraylar ve Büyükşehir bu yapıyı denetlediler mi? Üçünün de sorumluluğu var. Ancak en büyük sorumluluk Topbaş’ın başkanlığını yaptığı Büyükşehir Belediyesi. Bu işten üniversite kadar onlar da sorumlu. Belediyeler tarihi binaların bakımını ihaleyle inşaat firmalarına veriyorlar. İhaleye verilen firmalar tarihi yapıyla ilgili mi değil mi araştıran yok.”


Gün ışıyınca yürek yandı!

Tarihi üniversite binasında yangın nedeniyle meydana gelen maddi hasar, gün aydınlanınca ortaya çıktı. Binanın çatısının ve içinin tamamen yandığı anlaşıldı. Üçüncü katta başlayarak ahşap çatıya sıçrayan yangında can kaybı yaşanmazken, olayın yaşandığı dakikalarda üniversite binasında bulunan az sayıdaki öğretim görevlisinin binayı boşaltması olası felaketin önüne geçmiş oldu.

Haberin Devamı