Gazete Vatan Logo

Belçika ne yapacak?

İspanyol yargısı, görevden alındıktan sonra Belçika’ya giden Katalonya lideri Puigdemont ve 4 bakanı hakkında yakalama emri çıkarttı. Belçika Savcılığı, Madrid’in talebi konusunda ‘acele etmeyeceklerini’ açıkladı

Belçika ne yapacak?

İspanya’nın, yasa dışı ilan ettiği bağımsızlık referandumunun mimarı olarak gördüğü Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont ve ‘firari’ bakanları hakkında Avrupa çapında yakalama emri çıkartması, Barcelona-Madrid hattındaki krizi yeni bir boyuta taşımış oldu.

İspanya yönetimi tarafından görevden alınmasının ardından 4 bakanıyla birlikte Belçika’nın başkenti Brüksel’e giden Puigdemont, Belçika’nın kamu yayın kuruluşu RTBF’de canlı yayına çıkarak, İspanya’da ‘adil yargılanacağına inanmadığını’ söyledi. Puigdemont, “Adaletten kaçmayacağım. Adalet makamlarına gideceğim, ancak gerçek adalet makamlarına. Avukatıma, Belçikalı adalet makamlarıyla tam iş birliği yapmaya hazır olduğumu söyledim” ifadelerini kullandı.

İspanyol adalet makamlarının ‘siyasallaşmış olduklarının’ açık ortada olduğunu ileri süren Puigdemont, “İspanya’da siyasetin yargı üzerinde muazzam etkileri oluyor. İspanya’da adil ve tarafsız yargılanmak için yeterli güvenceler mevcut değil” dedi.

‘Acelemiz yok’

Belçika Federal Savcı Eric Van Der Sijpt ise yaptığı açıklamada, Puigdemont ve 4 bakanı için çıkarılan Avrupa çapındaki tutuklama kararının ellerine ulaştığını kaydetti. Sijpt, “Kararı inceleyip, soruşturma hakimine vereceğiz. Bu, yarın, yarından sonraki gün, hatta Pazartesi olabilir. Acelemiz yok” diye konuştu. Belçika Federal Savcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, haklarında yakalama kararı çıkarılan Katalan yetkililerin bulunduktan sonra soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacakları, soruşturma hakiminin ise karar vermek için 24 saati olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Serbest bırakabilir

Soruşturma hakimi için farklı seçeneklerin bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, hakimin tutuklama emri çıkarmamaya ya da tutuklama emri çıkararak söz konusu kişilerin belirli koşullar altında serbest bırakılmasına hükmedebileceği kaydedildi. Açıklamada, soruşturma hakiminin tutuklama emri çıkarması durumunda davanın Belçika Asliye Mahkemesi’ne iletileceği, Asliye Mahkemesi’nin de 15 gün içinde Avrupa çapında tutuklama emrinin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Aday olacağım’

Belçika televizyonuna Cuma günü bir demeç veren Puigdemont, Katalonya’da gelecek ay yapılması planlanan erken bölgesel seçimde aday olabileceğini söyledi. Kendisinden yeni ilan edilen ‘Katalonya Cumhuriyeti’nin devlet başkanı olarak bahseden Puigdemont, adil yargılanma garantisi olmadığı sürece İspanya’ya dönmeyeceğini de yineledi.