Gazete Vatan Logo

Belçika’da ‘İslam Partisi’ tartışması

Belçika’da seçimlere 6 ay kala 28 belediye için yarışa giren ve ülkede harem selamlık toplu taşıma çağrısı yapan ‘İslam Partisi’ tartışılıyor. Türk kökenli Federal Milletvekili Emir Kır, ‘Bu parti provokasyondur’ dedi

Belçika’da ‘İslam Partisi’ tartışması

Belçika’da Ekim sonu (yerel) ve Mayıs 2019’da (federal) yapılacak olan seçimler öncesi, 2012 yılında kurulan İslam Partisi tartışılıyor. Katıldığı ilk seçimde yüzde 4 oy alarak Brüksel’in Anderlecht ve Molenbeek belediyelerinde birer belediye meclis üyeliği kazanan parti, 2014’teki bölge seçimlerinde sadece Brüksel bölge ve federal parlamento için seçime girmiş, aldığı %2 oy ile barajı geçemediği için milletvekili seçtirememişti. Şimdi de Ekim ayında yapılacak olan belediye seçimlerinde Brüksel ve Valon Bölgesi’nde toplam 28 belediyede seçimlere katılmaya hazırlanıyor.

İslam Partisi’nin Anderlecht belediye meclisi üyesi Redouane Ahrouch’un, kadın ve erkekler için ayrı ayrı toplu taşıma aracı önerisi, birçok siyasi partinin tepkisini çekti. Parti Başkanı Abdelhay Bakkali Tahiri, ‘Otobüslerde bazı erkekler kadınları taciz ediyor. Bazı kadınlar da erkekleri taciz ediyor’ dedi. Harem-selamlık uygulamasının kadınların talebi üzerine gündeme getirildiğini söyledi.

Bakan: Tiksiniyorum

Sığınma ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Theo Francken ise, İslam Partisi’nin kapatılmasını önererek “Şeriat dünyasında kadınların hakları yok ve herşey ayrı bir toplu taşıma ile başlıyor. Bu partiden tiksiniyorum” dedi. Brüksel hükümetinin eşit haklardan sorumlu Devlet Bakanı Bianca Debaets ise “Şok edici, aynı zamanda demokrasi ve özgürlükleri doğrudan ihlal eden bir öneri” diyerek tepkisini gösterdi.

Haberin Devamı

Belçika’nın en kıdemli Türk kökenli politikacısı olan; Federal Milletvekili ve Saint- Josse Belediye Başkanı Emir Kır, İslam Partisi’nin, İslam karşıtlarının beslediği provokatif bir parti olduğunu söyledi. VATAN’a konuşan Kır, ‘Belçika toplumunun böyle bir beklentisi yok. Zaten var olan partiler Belçika’da yaşayan insanları temsil edebilecek tecrübeye sahip, seçimlere katılım oranı yüksek ve oylar köklü partilere yönelik. Belçika siyasetinde yabancı kökenli ve dine mensup birçok arkadaşımız var. Şu an için yabancıların temsiliyeti konusunda bir sorun yok’ dedi.