Gazete Vatan Logo

Batman'da Telekulak paranoyası

‘Bizi dinliyorlar’ dedikodusu Batman’da paranoya yarattı

Batman’da sel felaketini önlemek amacıyla kurulacak erken uyarı sistemi için kentin belirli noktalarına sensörler yerleştirildi. Ancak sensörlerin ihalesinde yolsuzluk iddiası ortaya atılınca Jandarma 10 kişiyi gözaltına aldı. Bu sırada “Sokak lambalarına ve çatılara yerleştirilen cihazlarla bütün kenti dinliyorlarmış” dedikodusu yayılınca Batman karıştı. Valilik “Bu bir sel projesiydi. Telekulak yok” diye açıklama yaptı.

Son dönemde sık sık gündeme gelen telefon dinlemeleri, Batman’da yayılan bir dedikoduyla Aziz Nesin hikayelerini aratmayan bir olaya neden oldu.

Batman’da AB’den sağlanan 2.5 milyon euroluk hibe kredi ile kurulma çalışmaları sürdürülen İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne cihaz alımında yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 3 Şubat günü operasyon düzenledi. Batman ve Ankara’da düzenlenen operasyonda, aralarında cihazları satan firma çalışanları, satışa aracılık eden ve memurların bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. 10 şüpheli kefaletle serbest bırakıldı.

Ancak Batman halkı arasında yayılan bir dedikodu olayı bambaşka boyutlara taşıdı. “Sokak lambalarına, çatılara, her yere dinleme cihazları yerleştirdiler. Hepimizi dinliyorlar” dedikodusu kentte hızla yayıldı. Haber siteleri ve TV’ler de olaya yer verince kent ayağa kalktı. Hemen herkes dinleme olayını konuşmaya ve tepki göstermeye başladı.

VATAN araştırdı

Batman Valisi Ahmet Turan “Dinleme yok, iddialar asılsız” diyerek VATAN’a şu bilgileri verdi: “2006 yılında Batman’da sel felekati yaşanması üzerine bir proje başlattık. Bu proje kapsamında bir çağrı merkezi oluşturulması ve sel olayında da erken uyarı sisteminin kurulması projelerinin hayata geçirilmesi için düğmeye bastık. İl Özel İdaresi tarafından yönetim binaları yapıldı. Erken uyarı sistemi ve çağrı merkezi için de AB hibesi kullanıldı. Erken uyarı ve çağrı sistemi için ihale düzenlendi, ihaleyi ise 1 milyon 650 bin euro bedel ile bir Amerikan firması kazandı. Çağrı sistemi kurulup faaliyete geçti ancak erken uyarı sistemi kurulamadı. Özellikle sel sularının izlediği kanallara sensör ve kamera konulacaktı. Kamera ve sensörler ise şehir merkezine değil meskul mahale kurulacaktı. Böylece sel suları takip edilecekti. Ancak firma ihale şartnamesindeki şartları yerine getirmediği tespit edildi. Sistem kurulamadı. 5 ay önce de firmanın şartnamede yazan cihazları getirmediği ve usulsüz çıkar sağladıkları için soruşturma başlatıldı. Bu gelişmeler üzerine düğmeye basıldı ve 10 kişi gözaltına alındı. Konunun telekulak olayına nasıl geldiğine ben de akıl sır erdiremedim.”

Haberin Devamı