Gazete Vatan Logo

Basık tavanlı evler için dekorasyon ipuçları

Basık tavanlı evleri daha ferah bir hale getirebilmek için ipuçları...

Basık tavanlı evler için dekorasyon ipuçları

Evlerin mimari özelliklerinin iç mekanlarının görünümlerine etkisinin ne kadar büyük olduğu hepimizin malumu. Yüksek tavanlı evler, odalarındaki dekorasyon tarzları nasıl olursa olsun her zaman çok daha ferah ve şık bir dokuya sahip oluyorlar. Ancak elbette herkes yüksek tavanlı evlerde oturacak kadar şanslı olamıyor çünkü yüksek tavanlı mimarilere sahip olan daireler genellikle tarihi apartmanlarda yer alıyorlar ve sayıları oldukça az. Her geçen gün büyüyen şehirlerdeki çoğalan konut sayısı da apartman dairelerinin daha basık tavanlı olarak inşa edilmelerine neden oluyor. Ama basık tavanlı evleri daha ferah bir hale getirebilmek için oldukça kolay ve herkesin uygulayabileceği dekorasyon ipuçları var elbette. İşte tavanınızı yüksek göstermenin ve daha ferah yaşam alanlarına sahip olmanın dekoratif yolları...

Tavanınızı beyaza boyayın

(Will Eckersley / homify.com.tr)
Basık tavanlı evleri daha ferah bir görünüme kavuşturmaya evinizin tavanını beyaza boyayarak başlayabilirsiniz. Beyaz rengin yarattığı ferahlık ve derinlik hissi odanın tavanının da daha yüksek görünmesini sağlayacaktır. Özellikle mat tonlar yerine daha parlak tonların tercih edildiği ve duvar renginden en az birkaç ton daha açık olan beyaz tavanlar yaşam alanlarını olduğundan daha yüksek gösteriyor.

Haberin Devamı

Dikey unsurları vurgulayın

(Hebart Mimarlık Dekorasyon / homify.com.tr)
Eğer yaşam alanlarınızda kolon bulunuyorsa, bu kolonları dekoratif olarak vurgulayarak, mesela kolonları odanın geri kalanından farklı tonda boyayarak ya da duvar aydınlatmalarıyla ışıklandırarak tavanınızın daha yüksek görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca duvarlarda kitaplık ve raf kullanıyorsanız, bu tarz aksesuarları da dikey olarak kurgulayarak daha uzun görünümlü odalara sahip olabilirsiniz.

Dikey çizgili duvar kağıtları

(Helene de Tassigny / homify.com.tr)
Eğer duvarlarınızda duvar kağıdı kullanmayı düşünüyorsanız ve eviniz basık tavanlıysa o halde sizin için en ideal tercih dikey çizgili duvar kağıtları olacaktır. Tıpkı düz çizgili kıyafetlerin bedenimizi daha ince ve uzun göstermesi gibi, dikey şeritlerden oluşan desenlere sahip duvar kağıtları da odaları daha uzun ve ferah, tavanları daha yüksek gösterir.

Haberin Devamı

Büyük tavan aksesuarları kullanmayın

(BB Interior / homify.com.tr)
Eğer evinizin tavanı yeteri kadar yüksek değilse büyük tavan aksesuarları kullanmaktan kaçınmalısınız. Geniş tavan pervaneleri ya da büyük ve gösterişli avizeler ne kadar şık ve estetik olursa olsun tavanınızın daha basık görünmesine sebep olacaktır. Tavandan aşağı doğru sarkan devasa aydınlatma üniteleri yüksek tavanlı evler için uygundur ve odanızı olduğundan daha boğucu hale getirebilir.

Aşağıdan yukarıya doğru uzanan aydınlatma üniteleri

(The Bazeley Partnership / homify.com.tr)
Eviniz için aydınlatma elemanları seçerken aşağıdan yukarıya doğru uzanan lambaderler ya da duvar aplikleri tercih ederseniz söz konusu yaşam alanlarındaki yükseklik hissini estetik bir biçimde arttırabilirsiniz. Tavan avizeleri yerine kullanılan ve birkaç farklı noktadan yayılan ışıklandırma sistemleri evinizin daha ferah görünmesini sağlamanın yanı sıra dekorasyonunuza daha modern ve tarz sahibi bir görünüm de kazandıracaktır.

Haberin Devamı

Perde seçimine dikkat

(Levent Home Collection / homify.com.tr)
Evlerimizin en önemli tasarım ve dekorasyon unsurlarından biri olan perdeler basık tavanların boğucu etkisini azaltan da en önemli faktörlerden biri. Tavandan yere kadar inen zarif görünümlü uzun perdeler alçak tavanların basıklık etkisini kesin olarak azaltacaktır. Tavanınızı daha yüksek gösterebilmek için desenli perdelerden olabildiğince kaçının ve perde seçiminizi yaparken düz renkli dökümlü kumaşlar tercih edin.

Büyük tablolar yerine küçük duvar aksesuarları tercih edin

(Devangari Design / homify.com.tr)
Duvar dekorasyonları evinizin görünümüne her açıdan etki eden tasarım unsurlarıdır. Duvarlarınızda kullandığınız tablo türevi aksesuarları seçerken geniş çerçeveler ve resimler yerine küçük tablolar tercih ederseniz duvarlarınız daha ferah bir görüntü oluşturmasına ve dolayısıyla da tavanınızın daha yüksek görünmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Aynaların etkisi

(Mi By Mi / homify.com.tr)
Ve elbette küçük alanları daha geniş göstermek için akla ilk gelen en etkili çözümlerden biri olan aynalar evinizin tavanının da daha yüksek görünmesine yardımcı olacaktır. Özellikle uzun ve ince formlardaki aynalarla dekorasyona katkıda bulunursanız tavan yüksekliği konusunda da bir illüzyon yaratarak daha ferah yaşam alanlarına sahip olabilirsiniz.