Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım: Kabul etmeyiz

Başbakan Binali Yıldırım, ABD tarafından YPG'ye ağır silahlar verilmesine ilişkin, “PKK'nın DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıyız. PKK'ya yardım girişimlerini kabul etmeyiz” dedi.

Başbakan Yıldırım: Kabul etmeyiz

Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere'ye ziyaret öncesi basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ABD'nin terör örgütü YPG'ye yaptığı silah yarıdımına da değinen Yıldırım, "Türkiye'nin düşüncesi çok nettir. Herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Türkiye bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez."

DESTEK BEKLEMEDEN YARDIM EDEN ÜLKELERDENİZ

Londra'daki konferansta uluslararası toplumla Somali arasındaki işbirliği şekilleri ele alınacak ve gelecek planlaması yapılacaktır. Somali'nin Türkiye nezdinde sahip olduğu müstesna bir yer vardır. Türkiye Somali'den karşılık beklemeden destek veren ülkeler arasındadır. 2011'den bu yana Somali'de devletin inşası, barış, güvenlik, ekonominin düzeltilmesi için gerek ikili düzeyde gerekse uluslararası arenada Somali'ye en fazla desteği sağladık. Sayın Cumhurbaşkanı 2015-2016 yıllarında iki kez Somali'ye gitmiştir. Geçtiğimiz günlerde Somali'de seçimlerden sonra göreve gelen Cumhurbaşkanı sayın Muhammet ülkemize gelmiştir.

Haberin Devamı

TÜRK KIZILAYI, TİKA VE THY SOMALİ'DE FAALİYETTEDİR

Somali'nin yeni yönetimini bekleyen birçok sorun vardır. Terörle mücadele, güvenlik mimarisinin yeniden teşkili, anayasa reformu, işler bir devlet düzeninin kurulması bu işlerin başında gelmektedir. Bütün bu sıkıntıların üstesinden gelinmesi Somalili yönetimin liderliğinde uluslararası toplumun desteği ve sahada yürüteceği çalışmalarla mümkün olacaktır. Bu samimi düşüncelerimizi hem Somalili yöneticilere hem de uluslararası paydaşlarımızla müzakere etme imkanı bulacağız. Malum olduğu üzere Somali'de açlık problemi devam etmektedir. Türk Kızılayı, TİKA acil yardım faaliyetlerine başlamıştır. THY'de bir uçak tahsis ederek uluslararası kampanyaya katkı vermiştir.

İNGİLTERE BAŞBAKANI VE İŞ ÇEVRELERİYLE GÖRÜŞECEĞİZ

Londra'da başta İngiltere Başbakanı, iş çevreleri ile Türkiye'de yatırım konularını ele alacağız. Uluslararası basın kuruluşlarıyla da Türkiye konulu değerlendirmeler yapacağız. Ayrıca konferansa katılan diğer ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerimiz olacaktır. Referandum sonrası Türkiye pekçok çevrenin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bu konuda gerçekleri muhataplarımızla paylaşma fırsatı bulacağız.

Haberin Devamı

PKK'YA YARDIM EDİLMESİNİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye'nin düşüncesi çok nettir. Herhangi bir kafa karışıklığı yoktur. Türkiye bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka terör örgütü yok edilemez. Sonra o terör örgütü de sizin başınıza bela olur. Bunu ABD çok iyi bilmektedir. PKK'yı Amerika'nın terör örgütü olarak kabul etmiştir. ABD'nin doğrudan veya doğrudan terör örgütlerini yardım etmesi bizim için kabul edilmesi mümkün değildir. Terör örgütü ile ABD bir tercih yapma cihetine gitmesini düşünüyoruz. Türkiye'nin hassasiyetlerinin azami ölçüde dikkate alınacağının altı çizilmiştir. Bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu en güzel şekilde yapıyor, yıllardan beri yapıyor. Fırat Kalkanı ile yurtdışında bu operasyonu ne kadar başarılı ve etkili yaptığını ortaya koymuştur. İleride Türkiye'nin terör açısından başını ağrıtacak birtakım girişimleri mümkün mertebe olmaması ve Türkiye'nin bu konudaki PKK terör örgütü konusundaki hassasiyetinin en üst düzeyde dikkate alınması için hala ABD yönetiminin elinde imkanlar alındığını düşünüyoruz. Aksi bir karar alınırsa bunun doğuracağı sonuçları aynı zamanda ABD için de olumsuz bir netice ortaya koyacaktır.

Haberin Devamı

ATATÜRK'E YANLIŞ SIFATLARI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyetimizin kahramanları bizim milli değerlerimiz. Bunlara yapılacak her türlü yakıştırmayı, yanlış sıfatları asla kabul etmeyiz, uygun görmeyiz. Bu ve buna benzer girişimleri şiddetle kınıyorum. Hukuken de yapılması gereken ne varsa onlar da yapılacaktır. Biz kahramanlarımızın kurduğu binlerce şehidimizin bize emanet ettiği yurdumuzu daha ileri götürecek ne tedbir varsa bunları alacağız. Tarihimiz bizi utandıracak hiçbir şeye sahip değildir. Onun için bu tartışmaları yapay, anlamsız ve maksatlı olduğunu düşünüyoruz. Bizim bu konuda kafamız çok açık ve nettir.

Haberin Devamı

MİLLETİMİZ KENARA ÇEKİL DERSE KENARA ÇEKİLMESİNİ BİLİRİZ

Anayasa değişikliğinden sonra benim konumumla ilgili insanlar sağolsun çok ilgi gösteriyorlar. Ne olacağımı, bir şeye ihtiyacım var mı diye soranlar oluyor. Bundan da çok memnun oluyorum. Hatırlanılmış olarak, düşünülmüş olarak. Şunu söyleyeyim; ben geleceğe yönelik hiç hesap yapmadım, bundan sonra da yapmam Allah kerim. Genel başkanımızı kongremizde seçeceğiz. Ondan sonraki oluşumlara da yetkili kurullarımız, grubumuz karar verecek. Genel Kurulda tüzük değişikliği gündemde var. Yolumuza devam edeceğiz. 3 Kasım 2019'a kadar mevcut sistem devam edecek. Yeni sistemin tam anlamıyla uygulamaya girmesi yapılacak ilk genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi müşterek yapılacak. Dolayısıyla bizi erken terhis etme gayretleri olabilir. Siyasette her zaman herşey olur. şu anda bir sorumluluk sahibiyiz. Onu en iyi şekilde yerine getirme gayreti içindeyiz. Milletimiz kenara çekil derse kenara çekilmesini biliriz.