Gazete Vatan Logo

Başbakan Yıldırım: ‘Hayır’larına ‘Evet’ diyerek bugüne geldik

Başbakan Yıldırım, partisinin referandum kampanyasına Ankara Arena’da start verdi: 16 yıllık bu yolculuğumuz içinde bize her daim ‘Hayır’ dediler. Biz onların ‘Hayır’larına ‘Evet’ diyerek, bugünlere geldik

Başbakan Yıldırım: ‘Hayır’larına ‘Evet’ diyerek bugüne geldik

Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti’nin referandum kampanyasının başlattığı Ankara Arena Spor Salonu önünde toplanan kalabalığa hitap etti. Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı’nda “16 yıllık bu yolculuğumuz içinde bize her daim ‘Hayır’ diyenler oldu. ‘Siz, hayır siyaset yapamazsınız’ dediler. ‘Biz, evet yaparız’ dedik. Onlar her reformda ‘Hayır’ dediler. Biz her seferinde ‘Evet’ dedik, yolumuza devam ettik” dedi ve ekledi: “2007 yılında ‘Hayır, siz cumhurbaşkanı seçemezsiniz’ dediler. ‘Biz, seçeriz’ dedik. Millete gittik. Milletimiz ne dedi? ‘Evet’ dedi ve cumhurbaşkanını seçtik. ‘17-25 Aralık kumpastır’ dedik. ‘Hayır’ dediler. 15 Temmuz’da ülkeyi işgale geldiler. Meclis’i bombaladılar. Milli iradeyi ortadan kaldırmak istediler. Biz, ‘Yıkamazsınız, böldüremezsiniz’ dedik. Biz onların ‘Hayır’larına ‘Evet’ diyerek, bugünlere geldik.” Yıldırım’ın ‘start’ konuşmasından satır başları şöyle:

İlk adımı atıyoruz...

“Bugün, bu muazzam toplantımızı gerçekleştiriyoruz; ama bir eksikliği hissediyoruz. Bizim, Ak Parti’nin kuruluşundan bugüne, bütün etkinliklerimizi gerçekleştiren ve bugünlere birlikte geldiğimiz şehit Erol Olçak kardeşimizi ve oğlu Abdullah Tayyip’i de burada özellikle anmak istiyorum. Mekanları cennet olsun. Ömer Halisdemir’den, Halil Kantarcı’ya, Mustafa Cambaz’a, Fethi Sekin’e bütün şehitlerimizi rahmetle, şükranla anıyorum. Bugün yeni bir başlangıç için ‘Bismillah’ diyoruz. Yarının güçlü Türkiye’sini kurma yolunda, bugün bu salonda ilk adımı atıyoruz. Allah yolumuzu, bahtımızı açık eylesin.”

Ona da hayır dediler

“Yenilik, zordur. Reform meşakkatlidir; ancak zor diye, meşakkatli diye, tehlikeli diye yeniliğe direnenler ve yenilikten kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalım, korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime ‘Hayır’ diyenler, ortaya hiçbir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar, tarih yazamazlar. Gazi Mustafa Kemal’i düşünün. Samsun’a giderken, ona da karşı çıkanlar oldu. ‘Hayır’ diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan ‘Hayır’ diyordu. Gazi Mustafa Kemal, bunların hiçbirine aldırış etmedi. Geldi, Anadolu’da yeni bir ruh inşa etti. İstiklalimizi biz bu yenilik ve değişim ruhuyla elde ettik. Cumhuriyetimizi bu yenilenme, tazelenme anlayışıyla kurduk ve bugünlere taşıdık.”

‘Yeni sistem terörü yok edecek’

‘Cumhurbaşkanı’na çok geniş yetkiler veriliyor’ eleştirilerine yanıt veren Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: “82 Anayasası yapılırken, parlamenter sistem; cumhurbaşkanı var, Meclis var, Meclis’ten çıkan hükümet var, başbakan var, Bakanlar Kurulu var. Anayasayı yazarken, sıra 104, 105’inci maddeye geliyor. Cumhurbaşkanının yetkilerine o zamanın paşaları Evren Paşa, aldı kaçtı hocaya diyor ki ‘Sen burada parlamenter sistemi bırak. Başkanlık sisteminin ne yetkisi varsa onu yaz’ diyor. Zaten iş orada bozuluyor. Bu sistemle biz nereye gideceğiz? Başbakanın yetkilerini de cumhurbaşkanına devrediyoruz. Yetkileri birleştiriyoruz. Bakanlar kurulu kararı yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi getiriyoruz. Değişiklik bu. Cumhurbaşkanı hem sorumlu hem yetkili; millete ve Meclis’e karşı sorumlu.” Yıldırım, ayrıca “Yeni, sistem terörün sonunu getirecek, terörü yok edecek” dedi.

‘Ey Kılıçdaroğlu meclisi aşağılama’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 14’üncü maddeyle ilgili eleştirilerine yanıt veren Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “14’üncü maddede, HSYK yeniden yapılandırılıyor. 22 üye sayısı 13’e düşürülüyor. 4’ünü zaten cumhurbaşkanı seçiyordu, yine aynı. 7 taneyi Meclis seçiyor. Bürokratlar kendi aralarında seçince yargı bağımsız, tarafsız oluyor. Milletin Meclis’i seçince yargı, taraflı oluyor. Ey Kılıçdaroğlu, temsil ettiğin siyaseti bu kadar küçümseme. Meclis’i bu kadar aşağılama. Bu Meclis ki Gazi Meclis’tir. 15 Temmuz’da aslanlar gibi bombalara karşı koyan Meclis’tir”

‘HDP’ye oy veren kardeşlerimizi de kucaklayacağız’

“Milletimizle gönül diliyle konuşacağız. Ayrıştırmayacağız, birleştireceğiz. Kutuplaştırmayacağız, kucaklayacağız” ifadelerini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti: “Gerginliğin dilini değil; muhabbetin, samimiyetin dilini kullanacağız. Parti ayrımı yapmayacağız. Bu bir genel seçim değil, partiler seçime girmiyor. Onun için siyasetimizde din, dil, mezhep, etnik köken ayrımı hiç olmadı; bundan sonra da olmayacak. CHP’ye, HDP’ye, MHP’ye oy veren kardeşlerimizi de muhabbetle selamlayacağız, kucaklayacağız. Onlarla gönül diliyle konuşacağız. Bize kavga, ötekileştirmek yakışmaz. Her karara saygımız var. Biz yaftalayarak yürümeyecek, gönülleri fethederek, sonuç alacağız”

Haberin Devamı