Gazete Vatan Logo

Başbakan’ın büyük oğlu gemi sahibi oldu

Gıda dağıtım işinden denizcilik sektörüne geçen Başbakan'ın büyük oğlu Burak Erdoğan ve ortağı, Safran 1 adlı kuru yük gemisiyle taşımacılık yapacak...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük oğlu Ahmet Burak Erdoğan’ın yüzde 50 hissesine sahip olduğu MB Denizcilik Taşımacılık Limited Şirketi ilk gemisini satın aldı. Burak Erdoğan’ın MB’deki ortağı Mert Çetinkaya. Çetinkaya, 50 yıllık denizci bir ailenin oğlu.
Başbakan Erdoğan ve ailesi İstanbul’da Ülker firmasının bölge bayiliğini yapan Emniyet Gıda ve İhsan Gıda’daki hisselerini devrettikten sonra, Erdoğanlar’ın büyük oğlu Burak Erdoğan’ın yeni bir iş kurmak için arayış içinde olduğu biliniyordu.


Bu arayışlar 2006 Nisan ayında sonuç verdi. Erdoğan Ailesi’nin 3 ferdi 10 Nisan 2006’da Türkuaz Denizcilik adlı şirketi satın alarak adını Bumerz Denizcilik olarak değiştirdi.
Bumerz’in Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ahmet Burak Erdoğan, Mustafa Erdoğan (Tayyip Erdoğan’ın kardeşi), Ziya İlgen (Tayyip Erdoğan’ın kızkardeşi Vesile İlgen’in eşi) Ziya İlgen, Erdoğan Ailesi’nin hisse devirlerinden önce Emniyet Gıda ve İhsan Gıda’nın yönetim kurullarında görev yapıyordu.

Bumerz Denizcilik’in yeni patronları şirketin sermayesini 2 milyon YTL’ye çıkarttılar. (TTK’ya göre şirket sermayesinin 4’te birinin nakden ödenmiş olması gerekiyor. VATAN’da şirketin ödenmiş sermayesinin alt limit olan 500 bin YTL mi, yoksa daha fazla mı olduğuna dair bilgi yok)
Ahmet Burak Erdoğan denizcilik sektöründeki ikinci şirketini 19 Ocak 2007’de kurdu. MB Denizcilik Taşımacılık Limited şirketi kurulan şirkette, Burak Erdoğan’ın ortağı yakın arkadaşı Mecit Mert Çetinkaya. Her iki ortağın şirkette yüzde 50’şer hissesi bulunuyor.
MB Denizcilik, kuruluşundan 18 gün sonra 6 Şubat 2007’de Safran 1 adlı kuru yük gemisini satın alarak deniz taşımacılığına ilk adımı attı. MB Denizcilik Safran 1’i Gürgem Deniz Nakliyat’tan devraldı. Gürgem’in ortakları ise Hüseyin ve Hasan Doğan.

Burak Erdoğan ve Mert Çetinkaya’nın ilk gemisi olan Safran 1 1991’de Tuzla’da inşaa edildi.
Kayıtlı olduğu liman ise İstanbul. Yani gemi Türk bandırası taşıyor. Denizcilik sektörü yetkilileri 95.7 metrelik 4.4496 dwt’lik Safran 1’in orta yaşlı bir gemi sayılabileceğini belirterek rayiç bedelinin 3 milyon dolar civarında olabileceğini söylediler. VATAN’ın ulaştığı gemiyi satan şirketin ortağı Hasan Doğan, satış fiyatıyla ilgili bilgi vermeyerek “Değer neyse o fiyata sattık” dedi.

Mert Çetinkaya’nın nikah şahidi Erdoğan olmuştu
MB Denizcilik’in faaliyet gösterdiği Salacak’taki merkezde 3 şirket daha var. Mecit Çetinkaya Denizcilik Taşımacılık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1997’de kurulmuş. Şirketin ortakları Mecit Çetinkaya ile eşi Binnur Çetinkaya.

Aynı adresteki Çetinkaya Armatörlük Gemi İşletmeciliği Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi ise 21 Temmuz 1995’te kurulmuş. 10 bin YTL sermayeli bu şirketin yönetim kurulu üyeleri Mecit Çetinkaya, Binnur Çetinkaya ve Mert Mecit Çetinkaya’dan oluşuyor. Bu adresteki üçüncü şirket Manta Denizcilik Nakliyat ve Ticaret Limited Şirketi. 4 Mayıs 1998’de kurulan şirketin ortakları Mert Mecit Çetinkaya ile babası Mecit Çetinkaya.
Erdoğan ailesinin Çetinkayalar ile tanışıklığı eskiye dayanıyor. Başbakan Erdoğan Ağustos 2005’te, Mert Mecit Çetinkaya ile merhum tekstilci Ahmet Gazioğlu’nun kızı Ahu Gazioğlu’nun nikahında şahitlik yapmıştı. Çırağan Sarayı’ndaki nikahı da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kıymıştı.

Erdoğanlar’a ‘kazancı iyi denizci olun’ diyen bendim
Mert Çetinkaya’nın babası Mecit Çetinkaya, Erdoğanlar denizcilikle ilgili ilk şirketi kurduklarında “Gıda şirketindeki hisselerini sattıktan sonra ne iş yapsak diye düşünüyorlardı. Denizciliği ben önerdim. ’Kazancı iyidir’ dedim” demişti.
Başbakan Erdoğan’ın oğlu, kardeşi ve eniştesi tarafından kurulan “Turkuaz Denizcilik” (Daha sonra adı Bumerz’e dönüştürüldü) şirketine kendi binasında ofis veren, Mecit Çetinkaya, Erdoğanlar’ı bu işe kendisinin teşvik ettiğini söylemişti.

VATAN Haber Merkezi’nden Alper Uruş ile röportaj yapan Mecit Çetinkaya, oğlu Mert Çetinkaya’nın Burak Erdoğan ile ortak gemi almasına kadar uzanan yolun başlangıcını şöyle aktarmıştı:
“Gıda şirketindeki hisselerini sattıktan sonra hangi işe gireceklerini düşünüyorlardı. Ben 50 yıldır denizcilik sektöründeyim. Biz bu işte kazanç olduğunu söyledik, önerdik ve kendileri de bizimle çalışmaya karar verip şirketi kurdular. Onun üzerine burada bir ofis verdik. Bizimle çalışmak istemelerinden onur duyduk.”
Çetinkaya, Turkuaz Denizcilik’in hangi alanda faaliyet göstereceği sorusuna da “Gemi alıp çalıştırabilirler ya da broker’lık yapabilirler. Kaldı ki Başbakan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan da Erdoğan ailesi de denizciliğe uzak değil” cevabını vermişti.

Safran 1’i satan da Remzi Gür’ün akrabası Hasan Doğan
Ahmet Burak Erdoğan’ın gemiyi satın aldığı Gürgem Deniz Nakliyat Turizm ve Ticaret Limited Şirketi de çok tanıdık çıktı. Gürgem Deniz Nakliyat, 13 Şubat 2001’de kuruldu. 10 bin YTL sermayeli şirketin yüzde 50’şer hissesi Hasan Doğan’a ve Hüseyin Doğan’a ait görünüyor. Hasan Doğan ve Hüseyin Doğan sözkonusu hisseleri 2004 yılında şirketin eski sahipleri Burhan Özer ve Sadet Şen’den satın almışlar.
Hasan Doğan, Başbakan Erdoğan’a oldukça yakın bir isim. Ekinlik tatillerinin değişmez misafirleri arasında yer alıyor. Hasan Doğan’ın ablası Remzi Gür ile evli. Remzi Gür ile de Ramsey’de ortaklar.

AKP’de denizcilik aşkı
Vatan 2003 yılı Temmuz ayında, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın 24 yaşındaki oğlu Erkan’ın 445 bin euroya feribot aldığını duyurmuştu. Projeye 1.4 milyon YTL harcayan “Harika Çocuk” bu iş için Santour’dan 200 bin euro borç aldığını söylemişti. Santour’un 1 hafta sonra Yıldırım’a bağlı Denizcilik İşletmeleri’nden Ankara feribotunu ihalesiz kiraladığı ortaya çıkmıştı.











Haberin Devamı