10 soruda 3D televizyon

3D TV alırken neye bakmalı?

Haberin Devamı

Markalar arasındaki rekabet artıkça yeni teknolojilerin çıkışı da hızlandı. Özellikle televizyon teknolojisindeki yenilikler ve 3 boyutlu (3D) televizyonların da hayatımıza girişiyle birlikte tüketicinin kafası iyice karıştı. Bu hafta 3 boyutlu televizyonlar hakkında en çok sorulan sorulara yanıt vereceğim.

* 3D televizyonlardan aynı zamanda normal yayın izlemek mümkün mü?

Evet. Yeni nesil televizyonlarda hem iki boyut hem de üç boyut modu bulunuyor. Böylece isteğe göre 2 boyutlu ya da 3 boyutlu görüntü izleyebiliyorsunuz. Bazı markalar ise normal televizyon yayınını 3 boyutlu hale dönüştürebiliyor. Doğru ama çok verim alındığı söylenemez.

* 3D televizyonları çıplak gözle üç boyutlu olarak izlemek mümkün mü?

Hayır. Şimdiki teknolojide sadece televizyon ile birlikte gelen Aktif Shutter gözlüklerle 3 boyutlu izleyebilirsiniz. Gözlüğü takmazsanız görüntüyü sadece bulanık görürsünüz. Bu gözlükler televizyonla senkronize çalışıyor ve televizyondaki görüntülere göre sağ ya da sol gözünüze gelen ışığı anlık olarak bloke ediyor. Böylece 3 boyutlu görüntü oluşuyor. Gözlüksüz üç boyutlu izleyeceğiniz televizyonların gelecek yılbaşında ilk olarak Japonya’da piyasaya çıkacağı açıklandı.

* 3D alırken nelere dikkat etmeliyim?

Üç boyutlu televizyon alacaklar televizyonun özelliklerinden çok ekran büyüklüğüne ve evinde televizyonun konulacağı alanın genişliğine dikkat etmeliler. Çünkü teknik özellikler genelde tüm televizyonlarda aynı, ama tam üç boyut etkisi bırakabilmesi için ekran büyüklüğü en az 106 santim olmalı (42 inch) ve 1080p (piksel) televizyonlarda ekran büyüklüğünün 1.56 (720 piksel televizyonlarda 2.3 kat) katı kadar uzaktan seyretmeniz gerekiyor. Dolayısıyla 106 ekran 1080p bir 3D televizyon almayı düşünüyorsanız en az 1,65 metre uzaktan seyredebileceğiniz bir alan gerekiyor. Televizyonu alırken yanında verilen gözlük adedine ve ekstra gözlüklere de dikkat edin. Çünkü bu gözlüklerin adedi 200 liradan başlıyor.

* 3D televizyonda neleri 3 boyutlu izleyebilirim?

Şu an TV kanallarının hiçbiri sürekli üç boyutlu yayın yapmıyor. Ancak yayın şirketleri ara ara üç boyutlu filmler koyarak izleyiciyi alıştırmaya başladı. Ancak Blu-Ray’de filmleri, belgeselleri, animasyonları üç boyutlu olarak izleyebilirsiniz.

* Ne zaman televizyon yayınları 3 boyutlu olacak?

Discovery Channel’ın bir kanalı gelecek yıl 3 boyutlu olarak yayına girecek. Bunun arkasından uluslararası müsabakaların yayınlarının öncülük ettiği birçok yayının da devreye girmesi bekleniyor.

* 3D televizyonlarda oyun konsolları
çalışır mı?

Evet. Oyun konsolları üç boyutlu televizyonlara bağlanabiliyor ama üç boyutlu oyun oynamak için oyunların bunu desteklemesi gerekiyor. Eğer oyun desteklemiyorsa iki boyutlu olarak çalıştırabiliyorsunuz. Sadece Sony firmasının önümüzdeki yıl en az 20 adet, 3 boyutlu oyun çıkarmayı planladığını düşünürsek oyun sektöründe de trend bu yönde.

* 3D televizyonların elektrik tüketimi 2D televizyonlara göre daha mı fazla?

Evet daha fazla sebebi de 3D moduna geçildiğinde gözlükle izlenen görüntünün daha net olabilmesi için parlaklığın artırılması.

* Şu an almanın zamanı mı, fiyatlar
düşer mi?

Fiyatlar bütün teknolojik ürünlerde olduğu gibi düşüş eğiliminde. Almayıp beklerseniz sürekli geliştirildiğinden uzun süre beklemek zorunda kalırsınız. Ama en azından 2011’in başlarında piyasaya çıkacak gözlük gerektirmeyen modellerin fiyatlara etkisini de görmek gerekiyor.

* Fiyat aralıkları nedir?

Fiyatlar 3 bin TL’den başlıyor ve yükseliyor. Ama kısaca şöyle diyebiliriz. Normal Full HD televizyonların 2-3 katı rakamlara satılıyorlar.

* 3D televizyonun sağlığa zararı var mı?

Uzun süreli seyirlerde baş dönmesi,
baş ağrısı, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR