Dünya sanatında Türk rüzgarı...

Dünya sanatında Türk rüzgarı...

Bu yılın ilk yazısını, daha dün geride bıraktığımız 2015 senesine, başarılı projeleri ile imzalarını atmış ve biz sanatseverleri gururlandırmış olan değerli Türk sanatçılarımıza ayırmak istiyorum.

Öncelikle 2007 yılının sonunda kaybettiğimiz, sanatçı, düşünür, öğretim üyesi, yazar ve küratör Hüseyin Bahri Alptekin’in 21 Kasım’da sona eren retrospektif sergisi “Demokratik Lüks” şüphesiz seneye damgasını vuran bir etkinlikti. ARTFORUM’da ‘Sanatçıların Sanatçıları: 2015’in en iyileri’ listesinde yer almayı başaran Alptekin’in sergisinde, sanatçının 90’ların başından itibaren, farklı disiplinlerde ürettiği eserlerine ver verilmişti. Bu kapsamlı etkinlik onun geniş ölçekli sanatsal vizyonunun adeta bir kanıtı niteliğindeydi. Alptekin’in neredeyse tüm hayatını yansıtan çalışmaları İstanbul Rampa Galeri’de ve eş zamanlı olarak Belçika, Antwerp Güncel Sanat Müzesi’nde yer almış ve dünya basınında da oldukça ses getirmişti.

Yıldız sanatçı Sarkis

Rotterdam, Cenova, Paris, Düsseldorf gibi farklı şehirlerdeki uluslararası solo sergileri ile Sarkis, günümüzün önemli kavramsal sanatçılarından bir diğeri hiç şüphesiz. Sanatçı 56’ncı Uluslararası Venedik Bienali, Türkiye Pavyonu’nda yer alan ‘Respiro’ başlıklı yerleştirmesi ve devamlı bir diyalog yaratmak amacıyla, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İstanbul’daki çeşitli mekanlarda Respiro’ya ‘sinyal’ gönderen eş zamanlı sergileri ile geçtiğimiz yıla yine imzasını attı. Ayrıca 31 Ocak 2016 tarihine dek Brüksel, Villa Empain’de yer alacak olan ‘Sarkis with Paradjanov’ isimli solo sergi de sanatçıyı 2015’in yıldız isimleri arasına göstermeye yeterli.

Haberin Devamı

Venedik Bienali’nin ‘All the World’s Futures’ başlıklı ana sergisinde yer alan sanatçılardan belki de en ilginci ise 1983 doğumlu sanatçımız Meriç Algün’dü. Stokholm’de çalışmalarına devam eden sanatçı, genç yaşına rağmen enteresan yerleştirmeleri ile şimdiden, sanat dünyasının en prestijli etkinliğinde yer almayı başarmıştı bile.

Son dönemlerde, benim de eserlerini büyük ilgiyle takip ettiğim bir sanatçı olan Hera Büyüktaşçıyan, Venedik Bienali’nin Ermeni Pavyonu’nda iki yeni eseri ile yer alıyordu. Tarihe olan yoğun ilgisinin yanı sıra çok başarılı bir hikaye anlatıcısı olan genç sanatçı, tarih kokan bu duyarlı eserleri ile daha çok konuşulacak.

Haberin Devamı

Uluslararası isimler

Ahmet Güneştekin ise Venedik Bienali’ne paralel olarak gerçekleştirdiği ‘Million Stone’ adlı sergisi ile yine gündemden düşmeyen isimlerden bir diğeri. Malbrough Gallery tarafından temsil edilen sanatçı hem Türkiye hem de yurt dışındaki başarıları ile 2015’in en çok konuşulan sanatçılarından.

Geçen yıl, başarılı projeleri ile dünyaca ünlü ‘Prince Claus Ödülü’ne değer görülen Türkiye’nin en önemli kadın sanatçıları arasında Gülsün Karamustafa’dan da bu yazıda bahsetmemek olmaz. Günümüzdeki toplumsal değişimi eleştirel bir üslupla eserlerine taşıyan Karamustafa’nın 29 Ekim 2015 - 28 Şubat 2016 tarihleri arasında Belçika, Güncel Sanatlar Merkezinde, Belçikalı sanatçı Koen Theys ile ortaklaşa gerçekleştirdiği projesi yine çok ses getiren bir etkinlik olmayı başardı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 23 Mart - 25 Mayıs tarihleri arasında Moma Ps1’ da gösterilen projesi ile Halil Altındere de uluslararası arenada ses getiren sanatçılarımızdan. Altındere’nin İstanbul’daki kentsel dönüşümü konu alan ‘Wonderland’ isimli video yerleştirmesi New York’lu sanatseverleri oldukça şaşırtmıştı. Daha öncesinde İstanbul Bienal’de de gösterilen eser New York’taki gösteriminin ardından Moma’nın kalıcı koleksiyonuna girmeyi de başardı.

Hüseyin Bahri Alptekin Capacity / Capacities

Dünya sanatında Türk rüzgarı...

DİĞER YENİ YAZILAR