Sanatın yeni tohumları

Bu haftaki yazımı, Türk Çağdaş Sanatı’nda, umut vadettiğine inandığım genç isimlere ayırmak istedim. Yıldızları henüz yeni yeni parlamaya başlayan, hem takip etmekten hem de izlemekten zevk aldığım bu yetenekli isimleri sizlere de tanıtmak istiyorum.

Yağız Özgen Sanatorium Galeri’deki üçüncü kişisel sergisi ile gündemde olan isimlerden bir tanesi. Sanatçı “Metadata” isimli yeni sergisinde yer alan çalışmaları ile sanatın zamansal tarihine değil, kavramsal tarihine göndermeler yapıyor. Çalışmalarında kavramsal boyutu ön plana çıkartan Özgen’in eserlerindeki ustalık ve titizlik de onun başarısını destekleyen diğer olgular.

Soyulmuş şehir siluetlerini resmettiği eserleri ile son senelerin aranılan sanatçısı haline gelen Ahmet Doğu İpek aslında sanayi kentlerinin adeta çıplak birer manzarasını gösteriyor izleyenlere. Kasvetli ama haz uyandıran bu eserlerdeki titiz, detaycı ve çizgisel anlayış adeta sanatçının imzası niteliğinde. Son günlerde Kasa Galeri’de kolektif bir çalışmada yer alan sanatçının her zamankinden farklı bir disiplinde ürettiği yerleştirmesi 24 Mayıs tarihinde dek görülebilir.

Haberin Devamı

Sanatın yeni tohumları

Deneysel teknikleri, Nostomania, Nesil inşası serileri ve mimari ile iktidar ilişkilerini ele alan konularıyla Erol Eskici son senelerde ön plana çıkan genç sanatçılar arasında. Felsefi bir düşünce ile oluşturduğu fikirlerini eşsiz bir biçimde hayata geçirebilen sanatçının özellikle Sanatorium’da gerçekleştirdiği son sergisinde yer alan; delinmiş, yırtılmış, yıpranmış portre işleri adeta bellekle tarihin yollarını yitirdiği ve diğer yüzlere işlenmiş boşluklara açılan girdapları gösteriyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünde yüksek lisans ardındanda Goldsmiths Üniversitesi’nde mastırını gerçekleştirerek çok iyi bir sanat eğitimi almış olan genç sanatçı Burcu Yağcıoğlu resim, fotoğraf, video, yerleştirme gibi pek çok farklı disiplinde eserler üreterek başarılı bir sanatçı olma yolunda ilerleyen diğer bir genç sanatçımız.

Haberin Devamı

Daire Galeri tarafından temsil edilen 1985 doğumlu Funda Alkan, toplumun kadına ve bedenine dayattığı güzellik kavramlarını mercek altına alarak, kadını ötekileştiren, kendinden bağımsız bir kimlik olarak kurgulayan toplumsal baskıları ve güzellik kıskacına sıkışmış kadın bedenini kesme, yapıştırma ve nakış tekniği kullanarak başarılı bir şekilde çalışmalarında yansıtan eserleri ile son dönmelere öne çıkan isimler arasında.

Bu sene Mamut Art Project’de eserlerine ilk kez rastladığım genç sanatçılardan Candan İşcan’ın desen çalışmaları oldukça yalın ve aynı zamanda oldukça fantastik bir dile sahip. Genç sanatçının hikayeci anlatımı ile kağıda aktardığı çizimleri izleyenleri adeta onun hayal dünyasına davet eder nitelikte.

En son sergisini Öktem&Aykut Galeri’de gerçekleştiren 1982 doğumlu sanatçı Bora Başkan’ın grafiksel ve organik formlarla yarattığı çizimleri izleyenlere canlı organizmaların dönüşüm süreçlerini, bedensel varlıkların oluşumlarını, topoğrafik kesitlerin değişimlerini gösteriyor. Başarılı sanatçının yeni sergilerini görmeyi merakla bekliyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR