2017’ye damga vuranlar

Geride bırakmaya hazırlandığımız yıl, ufkumuzu açan sergilerlerle doluydu. İşte favorilerim.

Zihnimde 2017 yılına dair bir retrospektif yaparken; önde gelen müze ve sanat kurumlarında izlediğimiz ziyade, sanat ortamımıza farklı bir soluk getiren, sürprizi bol etkinliklerden bahsetmeyi tercih ettim.
“Meleklerin Payı”
Depo İstanbul
Deniz Artun küratörlüğündeki sergide; Seval Şener’in minyatür tekniğiyle Batı sanatının ikonik eserlerinde can verdiği serisi ve Anıl Saldıran’ın naif hikâyeleri, heyecan verici keşiflerdi.
Sarkis Ariel Sanat
“Bellek ve Sonsuz için Kitaplık (İkiz)” sergisi; geçmiş ve gelecek arasında köprü niteliği taşıyan çalışmalarla, zaman ötesi bir deneyim sundu.
Bengü Karaduman
Milli Reasürans
Sanatçının; bireyselden toplumsala uzanan bir ölçekte, kendi iç dünyasına yaptığı samimi yolculuğu, görsel ve işitsel veriler aracılığıyla paylaştığı “Y A N KIEC H O” sergisi umut vericiydi.
TUNCA Galerist
Sanatçının, Auschwitz-Birkenau Toplama Kampları’nı gezerken çektiği fotoğrafları temel aldığı “Terra Amata” sergisinde, trajedilere tanık olmak çarpıcı bir deneyimdi .
Ferhat Özgür The Pill
“Hayvan Çiftliği” sergisi, sanatçı Ferhat Özgür’ün gözünden yaşadığımız çağın ve toplumun değerlerinin kökünden sökülüşünü anlatıyordu.
13. Sharjah Bienali
Abud Efendi Konağı
“Bahar” sergisinde; site-spesific özellikler gösteren ve mekânla daha da yücelen eserleri izleme şansı bulduk.
Halil Altındere
Sadık Paşa Konağı
Mülteci krizi ve göç gibi konulara dair yeni bir tartışma alanı açan sanatçının, Türkiye’de hiç sergilenmemiş çalışmalarını “Welcome to Homeland”sergisinde izlemek eşsizdi.
Metin Çelik
Mebusan 25
Bağımsız bir mekânı yeniden inşa ederek bir yıkımı tüm sertliğiyle en başından kurgulayan Çelik’in “Post-Apocalyptic”i tekrar anımsanmayı hak ediyor.
Füreya Akaretler
Füreya Koral’ın seramiğe olan tutkusunu, çağdaş üretime yönelişindeki motivasyonunu ortaya koyan retrospektif herkesin beğenisini kazandı.
İmkânsız Uzam
Kasa Galeri
İhsan Oturmak, Deniz Aktaş ve Hasan Pehlevan’ın; kent, yaşam alanı, aidiyet kavramlarını temel alan üretimlerini izlediğimiz sergi, uyumlu birliktelikle göz dolduruyordu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR