Tarihe ışık tutan mozaikler

Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği’nin “Mozaik Yolu” projesi, Güneydoğu Anadolu’da tarihe ışık tutan mozaik mirasını dünyaya duyuruyor.

Son yüzyılda gün ışığına çıkarılan eserler tanıtılıyor

Ülkemizin sahip olduğu değerli kültürel mirasın uluslararası düzeyde tanıtımını hedefleyen çok önemli bir girişimden bahsetmek istiyorum. Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (ONE), Türkiye’nin tarihi ve doğal zenginliklerini tüm dünyaya sunmaya yönelik proje ve çabalarıyla her daim takdiri hak eden bir kuruluş. Dernek son projesi “Mozaik Yolu” ile; binlerce yıldır
sayısız uygarlığın mirasını taşıyan Hatay, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep bölgelerinde son yüzyılda gün ışığına çıkarılan eşsiz mozaiklerin evrensel düzeyde layık olduğu değeri ve ilgiyi bulması için çalışmalar yürütüyor. Türkiye’nin yeni bir kültürel turizm alanı kazanması, Anadolu mozaiklerinin korunması ve tanıtımının artırılmasını amaçlayan projeye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile söz konusu yerel yönetimler de tam destek veriyor.
Sunumu İlber Ortaylı yaptı
Yoğun bir program eşliğinde çalışmalarını sürdüren ONE Derneği, son olarak Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Global Hope Coalition (Küresel Umut Koalisyonu) daveti ile Amerika Birleşik Devletleri’nde çok özel bir programa konuşmacı olarak katılmalarıyla, “Mozaik Yolu” projesinin sesini bir kez daha duyurdu. Dünya barışı için geniş ölçekli etkinliklerde bulunan önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Global Hope Coalition’ın, 18 Eylül tarihinde gerçekleştirdiği New York programına ONE Derneği’ni konuşmacı olarak davet etmesi yıllardır süren üst düzey çabaların meyveleridir diyebiliriz. Sahip olduğumuz engin tarihi ve kültürel mirasın taçlanmasına vesile olan bu girişimler beni çok sevindiriyor. Bizi uluslararası anlamda her daim yukarıya taşıyacak bir alan varsa kuşkusuz kültür ve sanattır. Bu farkındalığa sahip ve bu alanda emek sarfeden kişi ve kurumlar olduğunu görmek umut verici. Katılımcıları arasında tüm dünyadan seçkin iş insanları ve sivil toplum için gönüllü çalışmalar yürüten önemli hayırseverlerin bulunduğu Global Hope Coalition tarafından gerçekleştirilen 1. Yıl Gala Yemeği’nde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, kapsamlı “Mozaik Yolu” sunumunun oldukça büyük bir ilgiyle karşılandığı da kulağımıza gelenler arasında.
Yeni bir turizm destinasyonu
Global Hope Coalition Onursal Başkanı ve UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğini yaptığı davetin katılımcıları arasında, üst düzey devlet adamlarının yanı sıra İngiltere eski başbakanı Tony Blair ve ABD’nin eski başkanlarından George W. Bush’un eşi Laura Bush da yer almış. Ülkemiz adına yeni bir ‘’Turizm Destinasyonu’’ yaratma vurgusuyla tanıtılan projeye böyle bir ilgi gösterilmesi ONE Derneği’nin ne derece başarılı olduğunu gösteriyor. Projenin isim babası olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın öncülüğü ise kuşkusuz derneğin faaliyetleri bakımından uluslararası prestiji pekiştiren bir detay. Çok özel tasarımlarıyla ismi dünyada da anılan Özlem Süer’in, Turkey-ONE Derneği için özel hazırladığı kostümler yabancı mankenlerin temsiliyle izlenmiş. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amacı taşıyan Global Hope Coalition gibi bir kuruluşla bu özel gecede güçlerini birleştiren Turkey-ONE Derneği’ni yürekten kutluyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR