Gazete Vatan Logo

Banliyö’de kriz var

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Marmaray’ın ikinci etabında sıkıntı olduğunu projeyi üstlenen İspanyol OHL firmasının işi ağırdan aldığını söyledi

Banliyö’de kriz var

Çukurova Havaalanı projesinden sonra Marmararay’ın 2. etabıyla ilgili projede de sıkıntı yaşandığı ortaya çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Çukurova Havaalanı projesini yürüten Koçoğlu İnşaat’ın iflas erteleme istemesine ilişkin, “Bu işi alan firmanın finansal sıkıntıları var ve bazı yabancı firmalarla görüşme içerisinde. DHMİ’ye ortak alımı teklifinde bulundular, DHMİ de bunu değerlendiriyor, bu çerçevede bir karar vereceğiz” demişti.

Devretmek istiyorlar

Bakan Lütfi Elvan, milyonlarca İstanbullunun bitmesi için gün saydığı Marmaray’ın 2. etabına ilişkin bilgi verirken de, projeyi alan İspanyol OHL firmasının projeyi ağırdan aldığını belirterek, “Biz de bakanlık olarak gerekli uyarıları yaptık, gerekli mekanizmalar işletildi. Şu aşamada firmanın bazı firmalarımızla görüşmesi devam ediyor, sanki devretme eğilimi var gibi söz konusu. Ama biz bunun takipçisiyiz” diye konuştu.

İspanyol OHL’nin, Haziran 2015 tarihinde bitirilmesi öngörülen Sirkeci-Halkalı, Gebze-Haydarpaşa banliyö hatlarının iyileştirilmesi projesinde maliyet artışını gerekçe göstererek işi durdurma noktasına getirdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Söz konusu hattın iyileştirme ihalesini ilk olarak aralarında Doğuş İnşaat’ın da bulunduğu AMD Rail konsorsiyumu kazanmış ancak aynı gerekçeyle sözleşmeyi feshederek, uluslararası tahkime başvurmuştu. Fransız Alstom, Japon Marubeni ile Türk Doğuş İnşaattan oluşan AMD Demiryolu Konsorsiyumu ilk ihaleyi 863 milyon 373 bin euroluk teklifiyle kazanmıştı. Ancak onların işi bırakmalarının ardından yapılan ihalede İspanyol OHL firması 1 milyar 42 milyon euroluk teklifiyle birinci olmuştu. Böylece ilk ihaleye göre fiyat 179 milyon euro yükselmişti.

Bataklık ama sorun değil

3. Havalimanı’nda çalışmalar tüm hızıyla devam ederken şantiye alanında incelemelerde bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “3. Havalimanı sahasının dörtte üçlük bölümü bataklık konumunda, taban zemini çok sağlam olan bir yapıda değil. Zemini sağlamlaştırmak için dünyada da kullanılan Wick Drain tekniği kullanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sahada önce maden ocaklarının neden olduğu dolgu alanlar kaldırılacak. Sonra 80 - 100 santimetre aralıklarla Wick Drain’ler yerleştirilecek. Drain’lerle bataklık olan zeminin içindeki su ve nem dışarı atılacak.